Yeter Kot bij opening .nl.de.tr./turkishconnections

Yeter Kot werd geboren in Turkije. Zij groeide op in Frankrijk en woont vanaf 1995 in Pendrecht. Zij heeft de toestanden van 1972 in de Afrikaanderwijk niet meegemaakt. Ze was toen ook nog maar net geboren.
Voor Zeki Baran is ongeveer van dezelfde leeftijd en woont ongeveer net zo lang in de wijk. Hij zit in de gemeenteraad en hij wil een standbeeld oprichten voor de gastarbeider.

Op de foto kijkt Yeter toe als Zeki zijn toespraak houdt.

Even later sprak zijn collega-bestuurder, Hamit Karakus. Karakus groeide op in Steenwijk en zei veel van de situaties op de foto’s te herkennen, maar ook niet te hebben meegemaakt.

Rotterdam bracht hen samen. Karakus zei dat veel mensen uit Turkije veel aan Rotterdam te danken hebben. In Turkije wisten mensen uit het westen van dat land niet eens waar Erzurum (in het ooosten) lag en hadden nooit Koerden of Alevieten gezien. Hier in Rotterdam hebben ze geleerd dingen samen te doen.

Wonen in het ene land en veel naar het buitenland reizen voor werk, familie, vakantie en uitgaan. Zo is het leven van steeds meer mensen. Een voorbeeld zijn de immigranten van de tweede generatie. Zij hebben een speciale band met meer plaatsen dan hun geboortegrond. Op verzoek van Kosmopolis Rotterdam maakte fotograaf Otto Snoek een reeks portretten waarin het grensoverschrijdende aspect centraal staat.

De expositie, getiteld .nl.de.tr./turkishconnections, is gemaakt ter gelegenheid van het Turkey Now! Festival 2010. Snoek volgde dertien zakenlieden, studenten, managers en kunstenaars in Rotterdam, Duisburg en Istanbul. Wat zij gemeen hebben met elkaar is een Turkse achtergrond, een gedeelde migratiegeschiedenis en een wereldwijd netwerk. Zij beschouwen hun Turkse connecties als een toegevoegde waarde in zakendoen, theater maken en musiceren, in leidinggeven en plezier maken. De bijbehorende verhalen zijn grootsteeds, transnationaal, en voor de geportretteerden zelf alledaags.

Neem Ergül Kaygun. In Duisburg, waar ze opgroeide, heeft ze net een sieradenwinkel geopend samen met haar broer en schoonzus. In Rotterdam-Zuid zorgde ze dat flatgebouw De Peperklip een gebouwmanager kreeg die problemen tussen bewoners oplost en bemiddelt bij het zoeken naar werk. Haar identiteit doorkruist de nationale grenzen, zegt Ergül. Haar broers en zussen wonen in Duisburg en Frankfurt, haar ouders zijn terug in Istanbul. Zelf reist ze veel op en neer naar Duitsland en zeker drie keer per jaar naar Turkije. ‘Nederlands, Turks, Duits? Ik sta er in en ik sta erboven. Dat is hartstikke leuk.’

Turkish connections is vanaf 5 februari 2010 te zien in het Afrikaanderpark. De serie telt ruim honderd foto’s, waarop Otto Snoek alledaagse dingen invoelbaar en met humor heeft vastgelegd. NRC-correspondent Steven Adolf schreef de portretteksten. Tegelijkertijd presenteert het Historisch Museum Rotterdam in ’t Gemaal de fototentoonstelling van Robert de Hartogh: Turken in Rotterdam, 1975–1985. Samen geven deze twee tentoonstellingen een beeld van de komst van economische migranten uit Turkije naar Nederland en de relaties die sindsdien zijn ontstaan met Turkije, Duitsland en andere landen.

Tentoonstelling .nl.de.tr./turkishconnections

Datum en tijd:
Vanaf 5 februari dagelijks
Locatie: Afrikaanderpark, Rotterdam-Zuid
Meer informatie: www.turkeynowfestival.nl