Opknapbeurt balkons Hontenissestraat | logboek week 1 t/m week 3

De balkons van de flats aan de Hontenissestraat 76 – 170 worden opgeknapt. Dit was ook hard nodig, gezien de weersinvloeden duidelijke sporen hebben achtergelaten. De komende weken zal wijkbewoner en bewoner van de Hontenissestraat Agnes Morene de ontwikkelingen voor ons gaan bijhouden in een logboek. In dit artikel vindt u de vorderingen van de afgelopen drie weken.

 

Deel 1 – 17 en 18 maart

Mensen die regelmatig langs de Nieuw-Vossemeerweg lopen herkennen vast de lelijke balkons van de flat van de Hontenissestraat even nummers. Maar nu is het zover: na lang en hard werken en vooral heel veel sparen krijgen de balkons een flinke opknapbeurt. Bijna alles wordt vernieuwd en geschilderd. Op de foto’s kan je zien hoe ze eruit zagen voordat het werk begon.

 

 

Deel 2 – 23 maart – 1 april

Op 23 maart begon het werk aan de balkons. Om zeven uur ’s morgens werd ik wakker van het geluid van enorme auto’s waarmee rijplaten, een keet, een skip, twee hoogwerkers en nog veel meer aangevoerd werd. Zoveel bedrijvigheid heb ik nog nooit rondom deze flat gezien. De volgende dag begon het werk aan de balkons met het glad schuren van de afbladderende verf op het beton aan de buitenkant. Dat maakte veel herrie en veroorzaakte veel stof. De directe omgeving van de flat, inclusief geparkeerde auto’s, zag in een mum van tijd mooi lichtgeel van de afgeschuurde verf. Daar was niet iederen blij mee, maar ja, het moest er toch af. En al was er de eerste dagen niet meer dan dat gedaan, de balkons zagen er direct beter uit te zien. Zo slecht was het dus. De dagen daarna kwamen de werkzaamheden goed op gang.

 

 

Deel 3 – tot en met 8 april

Op veel plekken in de balkons zit betonrot. Betonrot ontstaat doordat het ijzerwerk dat in gewapend beton zit door invloeden van buitenaf gaat roesten. Om dat te herstellen moeten de rotte plekken weggehakt worden. Op het balkon dat op de eerste foto staat is te zien dat er op dit balkon een rafelige rand ontstaan is. Die wordt later weer mooi dicht en glad gemaakt. Voor die werkzaamheden is er vanaf een hoogwerker gewerkt om zodoende ook makkelijk bij de hoogste balkons te komen. Op 8 april is er begonnen met het plaatsen van de steigers. Ook daar werd ik weer heel vroeg wakker van, want die jongens houden van vroeg beginnen en hard opschieten. Binnen twee dagen stond, op een klein stukje aan de zijkant van de flat na, de hele flat in de steigers en kunnen we onze balkondeuren niet open krijgen. Net nu het mooi weer is! De laatste foto is een indruk van hoe het eruit moet gaan zien. Nog 2,5 maand wachten!

 

Tekst en foto’s door Agnes Morene.