4 volle Luistertafels op 14 mei

In het Pendrecht museum zijn 4 volle leestafels gehouden en niet alleen voor ouderen maar ook de jongeren waren goed vertegenwoordigd.

Per tafel konden 12 luisteraars met een hoofdtelefoon luisteren naar Rotterdammers, die hun verhaal vertelden over de brandgrens aan de noordkant van Rotterdam.

In een prachtige cassette met vier cd’s en mooie foto’s met documentatie is steeds naar 1 cd geluisterd.
Gemiddelde duur van een cd is 45 minuten. Ook de jongeren waren erg onder de indruk van de verhalen die ze hoorden en stelden vragen als: “Hoe konden jullie je leven weer oppakken, toen het voorbij was?” en “Hoelang heeft het geduurd, voordat de stad opgeruimd was en er weer gebouwd kon worden?”

Bij de oudere luisteraars kwamen de verhalen los. Een aantal van hen was 8 toen de oorlog uitbrak, de oudste luisteraar was trouwens al 13.
Ze waren het er allemaal over eens dat het heel onwerkelijk was allemaal en niet wisten wat oorlog nou eigenlijk was. Voor een aantal ging het leven gewoon door en gewoon naar school, maar voor anderen was het in één klap afgelopen, geen huis meer en soms ook familie verloren.
Door de één is onvoorstelbaar honger geleden en weer iemand anders heeft het, voor zover dat kon, goed gehad.

Ontroerende, leerzame verhalen waardoor jongeren, maar ook de luisteraars die na de oorlog geboren zijn anders aankijken tegen hun wijkgenoten, die met hen de verhalen gedeeld hebben.

Een prachtig project met een mooi document met cd’s die te koop zijn voor 15,00 euro.

Kan via deze website in een reactiemail besteld worden.

Bien Hofman is van plan om voor mensen die daar in geïnteresseerd zijn een middag en/of avond te organiseren om de verhalen nog een keer te laten beluisteren.
Niet met de hoofdtelefoons maar via een cd-speler, want dat kan ook.