Antillianenproblematiek in het debat

Er was net een conferentie geweest over dit onderwerp. Burgemeester Opstelten was de avond ervoor op de landelijke tv geweest met de harde aanpak van het College van de gemeente Rotterdam.
De genuanceerde manier waarop Frans Spierings het onderwerp benaderde, ging totaal aan flarden toen de discussie losbrandde. Pechtold gaf een schets van de 350 jaar waarin Nederland een band heeft met 6 Caribische eilanden en benadrukte de kansen die dat geeft en het als Rotterdam verstandig reageren op problemen, die er zijn. Pastors vond dat allemaal maar onzin. Het Collegeplan is nog veel te soft. Hij wil het leger op de Antillen orde op zaken laten stellen. Hubert Fermina kreeg het knap moeilijk om de zaal en de sprekers in de hand te houden. De scheidslijn kwam ongeveer neer op kansen geven en zorgen dat iedereen meedoet aan de ene kant en ander kant straffen verhogen en als dat niet helpt nog hoger straffen. Het laatste lag ten grondslag aan de Leefbaar inbreng en het eerste kwam uit D66-hoek. Christiaan van den Berg bracht daarbij onder de aandacht dat de zero-tolerance aanpak in New York in de richting van bendevorming desastreus is geweest.
Naast dvd’s en tshirts van de Pendrecht Universiteit gingen de debaters met zebrapaardjes voor de kleinkinderen uit handen van Hubert Fermina naar huis.