Beslagvrije voet = Afblijven!

Op woensdag 5 december stond een spotprent in de krant, die zoals dat hoort, aansloot op de actualiteit. Twee kinderen waren zeer druk een Sint-Nicolaas lied aan het zingen, met de bekende tekst ‘ “daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt”. De vader van de kinderen stond erbij en hij hield zijn vinger tegen de lippen onder het uitspreken van de tekst: “Stil! Dat is de deurwaarder!” Toch is dit de verkeerde reactie. Vooral als er beslag gelegd wordt op loon of uitkering.

Op basis van de wet is een bestaansminimum gegarandeerd. Dit bestaansminimum is lager dan de bijstandsnorm, maar kan niet verder aangetast worden. De regels garanderen een minimum netto inkomen op – bij voldoende inkomen – minimaal 90 % van de toepasselijke bijstandsnorm, inclusief vakantiegeld. De naam ervan is de beslagvrije voet. Er moet bij de berekening ervan rekening gehouden worden met de woonlasten en de premie zorgverzekering. Daarom is het juist in het belang van iemand die schulden heeft, dat de deurwaarder en andere overheidsinstanties zoals bijvoorbeeld de belastingdienst de juiste beslagvrije voet kunnen vaststellen. Daarvoor hebben ze gegevens nodig die de burger moet verstrekken. Het is een veel voorkomende misvatting om te denken dat de deurwaarder zonder deze gegevens niets kan. Om dat te voorkomen heeft de wet een paar heel vervelende oplossingen bedacht:- bij een echtpaar: als u de inkomsten van uw partner weigert op te geven, dan mag de deurwaarder de beslagvrije voet halveren. – bij alleenstaande (ouder): als u uw eigen inkomsten niet opgeeft, mag de deurwaarder de laagst mogelijke basis beslagvrije voet hanteren die geldt voor uw soort huishouden. – het UWV, SVB en de Sociale Dienst mogen de beslagvrije voet op nul zetten als u weigert om uw financiële gegevens te verstrekken.- als u niet in de gemeentelijke basisadministratie staat ingeschreven (of daadwerkelijk in het buitenland verblijft), mag de deurwaarder er van uitgaan dat u in het buitenland verblijft en de beslagvrije voet op nul euro zetten. Allemaal oplossingen die betekenen dat u veel gaat betalen en onder het gegarandeerde minimum van de beslagvrije voet uitkomt.

Meewerken door de gegevens te verstrekken, is dus juist in uw voordeel. Zo houdt u in ieder geval het gegarandeerde minimum netto-inkomen, de beslagvrije voet, over. Dat is weliswaar laag, maar daarvan u kan zeggen: “en nu verder afblijven!”

Sociaal Raadslieden Rotterdam
Arnold Petie
6 december 2012