De wijzer is weer verlicht

Gedurende anderhalve maand was de westklok van de Sint Bavokerk in het donker niet af te lezen: de verlichting van de grote wijzer was uitgevallen. Maar het probleem is nu opgelost.
Begin augustus keek een bewoonster van de Kerkwervesingel ‘s avonds laat nog even naar buiten en merkte dat er iets met de westklok aan de hand was: ze zag maar één wijzer! De verlichting van de grote wijzer deed het op dat moment niet maar ging even later weer branden. Ze mailde naar dagburgemeester Mario Bosch, deze ging op een avond zelf kijken maar toen was alles normaal. Kennelijk was het een zwevende storing geweest, mogelijk veroorzaakt door vuil op het sleepcontact.

Niet veel later kwamen er weer meldingen dat er iets met de lampjes van die wijzer aan de hand was en toen de grote wijzer enkele achtereenvolgende dagen niet meer verlicht was stuurde Mario een mail naar Bertus de Groen, de koster van de Sint Bavokerk. Bertus op zijn beurt nam contact op met de klokkenmakers maar de reactie was teleurstellend: de garantietermijn is inmiddels verstreken dus een reparatie komt volledig voor rekening van de parochie. Dat zou een dure grap worden want alleen het huren van een hoogwerker kost al honderden euro’s.

Met de gedachte “misschien is het iets heel simpels” is een medewerker van de parochie vandaag de toren in geklommen om te kijken of het euvel van binnenuit te verhelpen was. Aan het einde van de middag stuurde de koster een mail aan de dagburgemeester met de mededeling dat het probleem was opgelost. Mario ging ‘s avonds kijken en inderdaad: de beide wijzers van de westklok waren weer verlicht (bovenste foto).

De onderste foto is enkele weken geleden gemaakt toen de verlichting van de grote wijzer nog kapot was.