Dialooggesprek bij Servicepunt Charlois Zuid

Er zouden twee tafels ingericht worden, het werd er één. De Dag van Dialoog ook in Pendrecht.
In de Lotte Stam Beese zaal van het Servicepunt was een tafel ingericht met placemats en naamkaartjes van de Dag van de Dialoog.

Na 11 september 2001 startte een groep Rotterdammers een campagne om allerlei Rotterdammers aan een tafel te krijgen en via een beproefde methode met elkaar in gesprek te brengen. Geen discussie, of debat, waarbij er winnaars en verliezers zijn en je op je hoede moet zijn om onderuit gehaald te worden. Nee in een serieuze zoektocht met elkaar te gaan naar de zaken die belangrijk voor je zijn en op tafel brengen wat je bijdrage aan het samenleven in Rotterdam zou kunnen zijn.
Veel nieuwe initiatieven kwamen tot stand aan dit soort tafels. Van 1 tot 12 november staan er voor de elfde keer tafels in Rotterdam. 2500 Rotterdammers deden er vorig mee.

Het idee bleef in Rotterdam hangen. Veel steden ook buiten Nederland namen het idee over. Inmiddels zijn dat er 75. Stadgenoten die elkaar anders niet aan tafel zouden treffen, maken zo kennis met hun verschillende achtergronden en leefwerelden. Alle dialooggesprekken staan onder leiding van een opgeleide Dialooggespreksleider. Met behulp van de Dialoogmethodiek (Kennismaken, Ervaringen delen, Dromen en Doen) praten met elkaar over hun eigen ervaringen en dromen.

Dat deden donderdag 8 november; Hüriye Tan, Joke Spijkers, Harry de Boer, Marloes van Dam, Jennie Hollander, Coen Veldhoen, Raziye Akilli, Jacques Huijgens en Rieks Westrik ook. Bien Hofman deed de gespreksleiding.

Het thema van de elfde Dag van de Dialoog is Maak JIJ het verschil.
Bien Hofman begon met het boek Woonschool van Christel Jansen. Waarmee zij de sfeer maakte om eens goed na te denken waarvoor doe ik dit werk. De meeste deelnemers aan het gesprek werken in het Servicepunt of doen er vrijwilligerswerk. Coen Veldhoen en Raziye Akilli overigens niet. Zij hoorden dan ook echt nieuwe dingen.
Alle deelnemers stelden zich voor en gaven aan waarin zij het verschil denken te maken. Daarmee geef je jezelf behoorlijk bloot. Er werden rake dingen gezegd over Rotterdam, vooral Rotterdam Zuid en de wijk Pendrecht. Over willers, niet-willers en niet-kunners. Over managers, over collega’s. Belangrijk voor de deelnemers was of je er met je hart voor ging of dat je je ervan afmaakt en niet meer doet dan je uurtjes maken.

Er was overigens ook gezorgd voor een lunch.

Na afloop werd teruggekeken op het gesprek. Iedereen vulde op een formulier in. Dat in een enveloppe naar de organisatie van de Dag van de Dialoog gaat. Of er ook nieuwe initiatieven uitgekomen zijn?

De tijd zal het leren. Er werd in ieder geval geconstateerd dat het er allemaal niet rooskleuriger op wordt. De crisis en de bezuinigingen zijn goed te merken. Er blijven niet zoveel perspectieven over voor de ‘klanten’ van het Servicepunt. Ook de winkelierswereld waarvoor Coen Veldhoen opkomt in Pendrecht staat onder grote druk.