Eerste buurtcollege in Tiengemetenflat

6 colleges staan er op de agenda in de maand november. Bewoners in de Kijkerd. Bewoners die hun kijk geven op hun buurt in de richting van 2020. De Tiengemetenbuurt beet het spits af. Was er een betere plek dan de recreatieruimte van de Tiengemetenbuurt.
Sommige deelnemers werden geconfronteerd met een druk programma. Maandagavond was er een bijeenkomst van ‘Buurt Bestuurt’. Donderdagavond volgde er een college van de Pendrecht Universiteit voor de Tiengemetenbuurt.

20 bewoners, sommige waren gevraagd om als professor hun verhaal te doen. Anderen waren meer toeschouwer, maar reageerden wel op wat er werd ingebracht.

Van Woonstad Rotterdam waren Bindiya Bhoekhan en Nico Ros naar de bijeenkomst gekomen. Van de deelgemeente deed Katja Horeman mee.

Een bestuurslid van Vitaal Pendrecht, Bert van Tol in dit geval, leidde het gesprek.

Dat begon meteen anders dan de vraag was. Niek Houtsma en Brigitte Jordan legden onomwonden hun teleurstelling op tafel. Ze hebben het gevoel dat er weinig beweging in hun straten, Dinteloordstraat en Papendrechtstraat te krijgen is.
Aan de andere kant kwamen Vijola Henry en haar man met een succesverhaal. Zij zijn vanuit de Hontenissestraat in de Geertruidenbergstraat komen wonen en hebben daar al verschillende activiteiten georganiseerd. Het stukje straat tussen de Raamsdonkweg en de Abbenbroekweg stond bekend als een onveilig en griezelig stukje straat. Zij hebben er een draai aangegeven en op de halloweenavond was er een geweldige ontmoeting tussen de kinderen en de ouderen in de straat. Ook via griezelen, maar dan op een spannende en leuke manier. Zij hebben ook de bewoners van de nieuwbouw in het stukje straat tussen de Abbenbroekweg en de Sliedrechtstraat mee weten te krijgen. In de zomerperiode was er een Opzoomeractiviteit met wijkagent, Han Adema, die de kinderen voor ging lezen. Een voorbeeld wat door anderen gevolgd werd.

Ook vanuit de Tiengemetenflat kwam een mooi verhaal over de sfeer in de flat en de samenwerking tussen de bewoners.

De belangrijkste suggestie uit de groep kwam toen Yasmina en Benki, maatschappelijke stagiaires, hun verhaal deden. Yasmina woont in de Vestiabuurt en bracht naar voren dat er van alles is voor kinderen van 0 tot 12 jaar en voor de oudere wijkbewoner, maar dat de wijk niks te bieden heeft voor de jongeren. Het pannaveldje in de Papendrechtstraat is een hangplek geworden voor jeugd uit de buurt maar ook van daarbuiten. Jaap Hulswit woont in de straat en vlakbij de pannakooi. Zijn nachtrust wordt vaak wreed verstoord. Yasmina pleitte voor meer activiteiten voor jongeren in de wijk. Benki woont niet in Pendrecht, maar was als stagiaire bij verschillende activiteiten in de Halsterenstraat. Hij vindt wat daar gebeurt prachtig en de straat maar ook anderen in Pendrecht kunnen altijd een beroep op hem doen.

Zij komt terug. Op 27 november is de afrondende bijeenkomst van de Pendrecht Universiteit. Yasmina, de familie Henry en Bert van Tol zullen de zaken van deze avond daar naar voren brengen.

Na afloop werd teruggekeken op een avond met een goed gesprek. Het aardige ervan was ook dat verschillende mensen die elkaar niet direct in de buurt tegenkomen in gesprek raken met elkaar. Tjark Jansen bijvoorbeeld maakte kennis met Vijola Henry en er werden kaartjes uitgewisseld.