Afgelopen zaterdag was de dag van de Dodenherdenking. Genodigden en geïnteresseerden verzamelden zich bij het monument ‘De Vallende Ruiter’ om de gesneuvelden te herdenken en voor de kranslegging.
Dit jaar bestond de vertegenwoordiging van Vitaal Pendrecht uit Harry Kock, Amrith Ramdjiaram, Johanna van der Niet en haar zoon Sebastiaan. De herdenking vond dit jaar voor de 74e keer plaats.
Geschiedenis
Het monument ‘De Vallende Ruiter’ in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de veertig mannen die op 12 maart 1945 door de bezetter werden gefusilleerd. In juli 1944 gaf Hitler het bevel te stoppen met de berechting van illegale werkers. De Sicherheitspolizei mocht nu zelf bepalen welke van hun gevangenen zonder vorm van proces werden gefusilleerd. Deze ‘Todeskandidaten’ werden als represaille voor een bepaalde verzetsdaad doodgeschoten. In de periode van eind september 1944 tot en met begin april 1945 zijn in Rotterdam 154 ‘Todeskandidaten’ door de bezetter omgebracht. De meesten van hen waren afkomstig uit de cellen van het politiebureau aan het Haagsche Veer.
Op 12 maart 1945 werden in totaal veertig ‘Todeskandidaten’ geëxecuteerd als represaille voor een aanslag op een functionaris van de Ordnungspolizei en de liquidatie van een Duitse SD’er en een Nederlandse helper. Op de Pleinweg in Rotterdam-Zuid stierven twintig mannen voor het vuurpeloton. De oudste was Teunis Johannes Abbenbroek uit Goudswaard (55 jaar), de jongste Jan Kerkhof uit Delft (19 jaar). Nog twintig mannen werden gefusilleerd op het Hofplein. Hier was Antonie Kranen uit Voorhout (45 jaar) de oudste en Abraham Limburg uit Voorschoten (20 jaar) de jongste.
Van links naar rechts: Amrith Ramdjiaram, Johanna van der Niet en haar zoontje Sebastiaan, Harry Kock.
Een persoonlijk stukje geschreven door bestuurslid Johanna van der Niet en haar zoon Sebastiaan:
Dodenherdenking bij het Monument De Vallende Ruiter
Zaterdag 4 mei de dag van dodenherdenking, dit hebben wij altijd op de tv gezien, maar nu was het voor ons de eerste keer dat we aanwezig waren bij het monument De Vallende Ruiter.
Als eerste werden wij verwacht bij de ABN- AMRO Bank, daar lagen alle mooie kransen en bloemstukken al klaar. Vanuit de bank liepen we in een lange stoet achter de Politieharmonie Hermandad en De Drumband Harmonie Slikkerveer naar het monument toe. De kinderen van de scouting liepen voor ons en droegen alle kransen/bloemstukken.
Bij het monument aangekomen gingen de mensen zitten of bleven staan. Op dat moment waren al veel mensen aanwezig. Er werden gedichten voorgelezen en liederen gezongen. Er was een grote opkomst en van alle kanten bleven er nog steeds meer mensen bijkomen.
20:00 uur; de tijd dat we met zijn allen 2 minuten stil stonden ter gedachtenis aan alle mensen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de 2 minuten stilte werden de kransen en de bloemen bij het monument geplaatst, dit hebben wij namens Stichting Vitaal Pendrecht ook gedaan. We vonden het een eer om dit mogen te doen.
Na de kranslegging liepen we weer terug naar de ABN-AMRO Bank en daar kregen we na afloop nog een kopje koffie/thee. Verder hebben we nog wat nagepraat over hoe indrukwekkend, bijzonder en interessant het was om bij de plechtigheid aanwezig te zijn. Je ervaart het namelijk toch heel anders dan wanneer je het op tv meemaakt.
Sebastiaan en Johanna