Door de Heinenoordtunnel op de fiets

Het mag eigenlijk niet, afdalen op de fietsen de Heinenoordtunnel in en aan de andere een stevige klim omhoog. Die oostelijke buis heet toch echt de fietstunnel. Een aparte fietsstrook ligt er ook en je kunt met je fiets met de lift naar beneden en dan een stukje fietsen om vervolgens opnieuw de lift te nemen en richting Barendrecht en dus naar Pendrecht terug te fietsen.

Maar een grotere uitdaging is het om met de fiets de buis voor het langzame verkeer in te roetsjen en vervolgens alles op alles te zetten om zo snel als maar mogelijk is uit de kille tunnel op te stijgen.

De autotunnel werd in 1969 geopend. De tunnel kwam regelmatig in het nieuws als een soort flessenhals voor het verkeer en veroorzaakte files.

Een tweede Heinenoordtunnel werd in de jaren 90 van de twintigste eeuw aangelegd, de eerste geboorde tunnel van Nederland. Deze tunnel is er voor het langzame verkeer. De snelweg in de (eerste) Heinenoordtunnel kreeg toen ook in de westelijke buis 2 x 3 rijstroken. De tweede Heinenoordtunnel is geopend op 16 september 1999 door toen nog prins Willem-Alexander.

In een filmpje op YouTube is te zien hoe zo’n uitdaging er uitziet. De fietser heeft een cameraatje op zijn helm en laat zien hoe de afdaling en klim er uitzien. Op 14 september fietsen de deelnemers van Zuid naar Noord, dus van Heinenoord naar Barendrecht.