Er wordt weer gepraat met de pers

Rotterdam

Zes maanden lang zeiden ze niets meer tegen de media. De bewoners van de Rotterdamse wijk Pendrecht waren alle negatieve berichtgeving over hun wijk zo zat, dat ze even niets meer met journalisten te maken wilden hebben. Zaterdag werd de voor Rotterdam unieke mediatop weer opgeheven.
Journalisten zijn weer welkom in Pendrecht, maar moeten niet alleen aandacht hebben voor de incidenten, maar ook voor de goede dingen die er in de wijk plaatsvinden, kregen ze als boodschap mee.
Want zo slecht als het in sommige landelijke media werd voorgesteld is het in Pendrecht helemaal niet, benadrukten actieve bewoners zaterdag tijdens een speciale discussiemiddag over de mediatop. “Wat we willen is een reëel beeld van de wijk. Het is niet allemaal perfect, maar ook niet allemaal slecht,” legde Bien Hofman, initiatiefnemer van de mediastop, uit.
Pendrecht kwam de afgelopen jaren een aantal keren negatief in het nieuws. De sneeuwbalmoord op Sedar Soares en de verkrachtingen van meisjes in kelderboxen bleven het meest hangen. maar de bewoners werden vooral boos over een landelijk rapport van het ministerie van VROM waaruit bleek dat Pendrecht de op één na slechtste wijk van Nederland was.
De verhalen die daarna verschenen in kranten en tv-uitzendingen ergerden ook bestuurder Ed Goverde van de deelgemeente Charlois. Voor dat rapport waren namelijk achterhaalde cijfers gebruikt, vertelt hij. ‘Het werd geschreven op basis van oude koeien.”
Gespreksleider en oud-minister Hans Dijkstal probeerde de bewoners zaterdag gerust te stellen. Hij bekende tot voor kort nooit van Pendrecht te hebben gehoord. Volgens hem geldt dat voor de meeste mensen in het land. Dus met dat slechte imago valt het wel mee, denkt hij. Maar niet iedereen in de zaal was het daar mee eens.
De grote vraag was natuurlijk’: heeft het ‘vooral ludieke’ initiatief nou effect gehad? De bewoners zelf denken van wel. Zij wijzen erop dat er al een tijdje geen negatieve berichten meer over Pendrecht in de media zijn verschenen.