Het beste stukje van Pendrecht!

Van Tanja Heynen uit de Stellendamstraat is de uitspraak: “Samen krijg je een leuke en gezellige wijk!” Zij ziet de toekomst voor Pendrecht positief in, is zelf actief in Opzoomeren en met Thuis Op Straat. Ze voegt aan haar eerdere uitspraak toe: “Ook al beginnen we klein, het gaat de goede kant op met Pendrecht, want het zijn immers de kleine dingetjes die het hem doen!” Tanja is er dan ook van overtuigd dat ze in het beste stukje van de wijk woont.
Tanja Heynen woont nu al zeven gelukkige jaren met haar gezinnetje in Pendrecht. Haar man is hier geboren en getogen maar toen hij Tanja leerde kennen, besloten ze om samen te gaan wonen met hun twee zoontjes in Bloemhof. Daar woonden zij in een buurt met veel criminaliteit en omdat de huizen daar gesloopt werden zijn ze naar Pendrecht verhuisd. En niet zomaar een gedeelte van Pendrecht, maar “het beste stukje van Pendrecht!” aldus Tanja. Vergeleken met Bloemhof is ze er sowieso op vooruit gegaan, maar ze vind het wonen in deze straat, naar eigen zeggen “echt fantastisch! De Stellendamstraat is een mooie en leuke straat waar iedereen goed en gezellig met elkaar omgaat en daar ben ik ontzettend blij mee!”
Sinds kort zijn er allerlei leuke initiatieven in de straat: in de zomer is er een barbecue, met kerst hangt er overal kerstverlichting, met Halloween gaan de kinderen samen langs de deuren en het hele jaar door groet iedereen elkaar vrolijk gedag! “De buurt is de laatste tijd echt aan het opfleuren,” zegt Tanja. “Je ziet meer kinderen op de straat, alle huizen worden bewoond en er worden steeds meer gezamenlijke dingen gedaan. De mensen krijgen steeds meer een saamhorigheidsgevoel en we hebben gemerkt dat dit gevoel overslaat op andere straten.” Mensen willen graag meedoen aan de activiteiten in de Stellendamstraat en daar is Tanja blij mee; “hoe meer zielen hoe meer vreugde!” Bovendien probeert ze anderen aan te sporen hetzelfde te organiseren voor hun eigen straat, zodat er een doe mee effect optreedt naar andere straten.
Dit optimistische gevoel over de wijk is ook gedeeltelijk aan haarzelf te danken, ook al is zij er zelf vrij bescheiden over. “Nou, ik doe eigenlijk niet zo veel hoor.” Tanja is namelijk inititatiefnemer voor de Stellendamstraat met behulp van de organisatie OpZoomeren, die geld en middelen levert voor initiatieven van burgers voor bepaalde activiteiten. De organisatie en alles eromheen komt grotendeels op Tanja’s schouders terecht. Zo heeft zij al meerdere feestdagen tot een enorm succes gemaakt!
Daarnaast is zij op dit moment ook actief bij de ThuisOpStraat (TOS), waar zij zich actief inzet om een speeltuin in de wijk te krijgen voor zowel haar eigen als de andere kinderen in de straat. Het vergt toch wel wat meer tijd en energie, dat heeft ze inmiddels zelf ook wel gemerkt en soms zou ze willen dat meer mensen zich ‘actief zouden inzetten’ dan alleen maar ‘mee te doen.’. Maar ondanks de rompslomp die er soms bij komt kijken vindt ze het toch heel leuk om te doen en wil ze er vooral mee door blijven gaan!
Volgens Tanja brengt OpZoomeren mensen bij elkaar en het lijkt haar een geweldig idee voor andere straten. “Als mensen zich samen inzetten, krijg je een leuke en gezellige wijk!” Ze ziet de toekomst voor Pendrecht daarom ook positief in, “Ook al beginnen we klein, het gaat de goede kant op met Pendrecht, want het zijn immers de kleine dingetjes die het hem doen!”