Iftar maaltijd maakte tongen los bij RVV Kocatepe

De vereniging Turks Huis in Pendrecht wacht op het vrij komen van de locatie op de Sommelsdijkstraat 35. Zij hebben hun spulletjes uit de oude locatie, Oosterlandstraat 1 tijdelijk elders opgeslagen. De stichting Manoyla bood hen na 1 januari nog tijdelijk onderdak, maar ging in mei over tot verbouwing.
Geen eigen plek betekent niet dat er ook geen iftar maaltijd georganiseerd zou kunnen worden voor de leden van de vereniging en haar contacten in de wijken van Charlois. Zaterdag 21 augustus vond er dan ook een bijzondere maaltijd plaats in de kantine van de Rotterdamse Voetbal Vereniging Kocatepe aan de Oldegaarde 425.

Vertegenwoordigers van de politiek, bewoners uit Pendrecht en leden van het Turks Huis verzamelden zich rond de tijd dat de vasten verbroken worden op het voetbalveld. Sommigen van de Pendrechtenaren weten nog goed dat de voetbalvereniging De Musschen op dit speelde. Nu zit die vereniging een eindje verderop aan de Oldegaarde en is gefuseerd met de voetbalclub DEH in DEHMusschen. RVV Kocatepe speelt nu op het veld en moet ergens in de derde klasse van de KNVB laten zien dat er in Rotterdam Zuid nog altijd fanatiek gevoetbald wordt.

Cemal Kumas, de secretaris van de vereniging Turks Huis in Pendrecht stond al ver voor de iftar tijd, die viel op zaterdag 21 augustus om 21:02 uur, de genodigden op te wachten. Dat is de tijd van de zonsondergang en de tijd waarop het vasten verbroken wordt. In de keuken van de voetbalkantine werd druk gewerkt aan een maaltijd voor minstens 60 personen. Ibrahim zwaaide de scepter in de keuken en kookte een verrukkelijke soep, rijst met kebab en salade vormde het hoofdgerecht en als toetje was er baklava en Turkse thee. En er kwam een aardige mix van gasten op de uitnodiging af. Een tafel vol met bewoners uit Pendrecht, die graag wilden weten wat ramadan en vasten nou precies is en waarom men dat doet.
Van de deelgemeente Charlois was er ook een ruimte vertegenwoordiging en zelfs wethouder Hamit Karakus en Seyit Yeyden, de voorzitter van de deelgemeente Feijenoord, was er ook.

Zeki Baran vertelde de aanwezigen in het kort over ramadan en de vasten. Hij vertelde er ook bij dat het Turks Huis een knip gemaakt had in de activiteiten in de wijken Pendrecht en Zuidwijk. Er is nu een andere stichting, die de meer religieuze activiteiten voor haar rekening neemt en het Turks Huis zal zich meer gaan toeleggen op de sociale en culturele activiteiten en hoopt zo snel mogelijk de beschikking te hebben over de ruimte aan de Sommelsdijkstraat 35.

Precies om 21:02 uur werd het sein: ‘eet smakelijk gegeven’. En dat was niet tegen dovemansoren gezegd. De kookkunst en de bediening van de vereniging was perfect. Er was ook veel. De maaltijd was immers gericht op een dag lang niet eten en niet drinken.

Na de maaltijd was er de mogelijkheid om vragen te stellen over ramadan. Dat werd een leuk gesprek. Allerlei vragen werden op Zeki Baran afgevuurd en de vragenstellers gingen geheel tevreden naar huis. Er klonken complimenten voor de koks en de bedieners. De iftar maaltijd van de vereniging Turks Huis in Pendrecht voldeed ruimschoots aan de verwachtingen.