Internationaal WIJKTHEATER festival 2005 geopend

Op de foto TVAAP na hun optreden.

Voor de derde keer organiseerde het Rotterdams Wijktheater een festival dat in het teken staat van toneel dat voor en veelal ook door wijkbewoners uit de hele wereld gespeeld wordt. Het Theater Zuiplein is de locatie waar dat in 2001 en 2003 al eerder gebeurde. Dit festival werd opgeluisterd door het Dockyard korps van Heijplaat. Over niet al te lange tijd speelt het Rotterdams Wijktheater een stuk op locatie en kun je het korps een maand lang zien.
Carrie opende het festival met een column, die voor het publiek zowel in het Rotterdams als in het Engels opgevoerd werd en sommige passages deed ze zelfs in het Spaans.

Teatro Pregones uit New York speelde daarna een indrukwekkend stuk met als titel PECCATORIBUS, dat zondaars betekent. Twee acteurs, De Vrouw en De Muzikant brengen de ravage van de oorlog in beeld. Een reis door de tijd langs Puerto Rico, de dappere “Soldaderas” tijdens de Mexicaanse Revolutie, langs Duitsland en Italië. Ze hebben gereisd door de verschillende eeuwen en wijzen op wat het betekent slachtoffer van een oorlog te zijn en hoe door de geschiedenis heen mensen in opstand gekomen zijn om vrede voor toekomstige generaties te bewerkstelligen. Hun stem is de stem van hoop, de stem tegen schendingen.

Na de pauze “Women in prison” 4 vrouwen en een lege stoel voor de vijfde vrouw. Zij kan haar verhaal niet meer navertellen. Na de vrijlating van haar echtgenoot uit de gevangenis hebben ze 4 dagen samengewoond. De vijfde dag heeft hij haar vermoord, om vervolgens zichzelf van het leven te beroven. De andere 4 vrouwen vertellen met dans en zang hun verhaal. Het publiek was zeer onder de indruk. En gaf een staand applaus. Dat applaus kregen ze opnieuw, toen ze achteraf de ruimte met het Late Night Podium binnenkwamen.

Het Theater Zuidplein staat tot zondagmiddag bol van het internationale toneel. Is uw interesse gewekt? Kijk op www.rotterdamswijktheater.nl