Kennisnetwerk Amsterdam op bezoek.

Ongeveer 18 Amsterdamse werkers in de sfeer van de vernieuwing van de wijken daaro waren vanmorgen op bezoek in het Pendrecht Museum. Nico Ros van Woonstad Rotterdam, Katja Horeman van de deelgemeente Charlois, Stijnie Lohof van Kwaliteitssprong Zuid en Clasien Kramer, Ida Maes, Raziye Akilli, Bien Hofman en Rieks Westrik vertelden over Vitaal Pendrecht en de Pendrecht Universiteit.
Ze kwamen inspiratie opdoen. 18 medewerkers aan de vernieuwing van wijken in Amsterdam. Ze zitten daar in een kennisnetwerk en brachten een dag door op Rotterdam Zuid.

Ze zouden nog naar de Afrikaanderwijk om FreeHous te bezoeken en krijgen daar en trouwens ook in Pendrecht een inzicht in de situatie op Rotterdam Zuid.

Hun belangstelling in Pendrecht ging vooral uit naar hoe er in een wijk als Pendrecht door bewoners gewerkt wordt aan de verandering van de wijk en hoe Woonstad Rotterdam en de deelgemeente Charlois naar de wijk en Vitaal Pendrecht en Pendrecht Universiteit kijken.

Er werd begonnen door de begeleiding van de dag en iedereen stelde zich even kort voor.

Aardig aan het Amsterdamse gezelschap was dat er daar in West een Rotterdamse Ambassade wordt opgericht naar voorbeeld van de Amsterdamse Ambassade in Rotterdam en wel in het Schieblok. Het zou misschien leuk zijn om ook zo’n ambassade op Rotterdam Zuid te hebben. Want op Zuid gebeuren aardige dingen, toch?

Na het voorstellen kreeg Nico Ros van Woonstad Rotterdam het woord. Hij gaf in korte lijnen met een aantal dia’s weer dat Woonstad blij is met een club als Vitaal Pendrecht. Die groep kijkt niet vanuit de leunstoel naar wat Woonstad en de deelgemeente Charlois allemaal te bieden hebben en allemaal gaan doen, om vervolgens hun kritiek te spuien, maar Vitaal Pendrecht doet ook wat en denkt mee over de zaken die nodig zijn in een wijk als Pendrecht.

Katja Horeman deed er vanuit de deelgemeente een schepje bovenop. Ook die bestuurslaag en ambtenaren zijn ingenomen met een initiatief als Vitaal Pendrecht en de methode van de Pendrecht Universiteit. Er komt door hen contact met veel meer mensen in de wijk en er worden allerlei onderwerpen aangesneden, die voor de ontwikkeling van de wijk heel belangrijk zijn.

Katja Horeman en Stijnie Lohof van Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid gaven ook aan voor welke opgaven zij staan als het over Rotterdam Zuid en Pendrecht gaat.

Stijnie had een powerpointpresentatie met allerlei gegevens over dit deel van de stad. Heel vroeger ging het om weilanden en dorpen als Charlois, Katendrecht en Pernis. Op een gegeven moment stapte Rotterdam de Maas over en groeide er een heel ander Rotterdam om de havens als de Persoonshaven, Rijnhaven, Maashaven en later Waalhaven heen.

Nu is dat een groot gebied met meer dan 250.000 inwoners. Veel jonge bewoners, veel kansen, maar ook een aantal problemen.

Later op de dag zou Duco de Bruijn in de Afrikaanderwijk ook nog vertellen over Rotterdam Zuid.

Via Bien Hofman, Raziye Akilli, Clasien Kramer en Ida Maes werd in Pendrecht gedoken. Het verhaal van de 1e februari 2003 rond Sedar Soares kwam ter sprake en de beweging die daarna ontstond om de negatieve kijk op de wijk vanuit een ander perspectief te benaderen.

Dominic Schrijer, toen portefeuillehouder en Pieter Tops, de bedenker van vitale coalities en een daaraan verwante aanpak kwamen om de hoek kijken. Vitaal Pendrecht ontstond en bewoners werden ineens benaderd als gelijkwaardige partners en een beetje op een verhoging gezet door hen professor te noemen.

Raziye Akilli vertelde het verhaal waar tegen allerlei stromen in in haar buurt kinderen een eigen speelplek kregen. Zij gaven een kindercollege van de Pendrecht Universiteit en inmiddels staat de speelplek er.

Clasien Kramer onderstreepte ook de werkwijze van de Pendrecht Universiteit en indruk die dat geeft bij nieuwe bewoners in de wijk. In het begin kijkt men daar een beetje vreemd van op, maar eenmaal op weg zien mensen dat hun inzichten ook serieus worden genomen en mee gaan wegen in de aanpak van de wijk.

De Rollatorwerkplaats, het Kangarooproject en de Kindercampus/1000 kinderen, de kans van hun leven kwamen ter sprake.

Misschien komt er via de begeleiders ook nog iets terug vanuit de Amsterdamse delegatie en krijgt die ambassade ook een plek op Zuid.