Mooi onkruid is echt niet lelijk

Langs het Havenspoorpad groeien niet alleen bomen. Tussen het gras zijn ook fraaie distels waar te nemen.
De strook langs het Havenspoorpad werd onder Pendrecht en Zuidwijk voorzien van 275 jongen wilgen. De deelgemeente Charlois gaf er de naam levenspad aan. Een pad om iets van het leven in dit deel van Rotterdam Zuid een mooie plek te geven. Dat het pad de mensen in de wijken van de deelgemeente aanspreekt werd de laatste maanden maar al te duidelijk. Er worden veel foto’s gemaakt en de deelgemeente Charlois krijgt uit verschillende hoeken schouderklopjes.

Naast de wilgen groeit overigens niet alleen gras maar al je goed kijkt ook fraaie distels. Stekelig, robuust, moeilijk te plukken, strijdvaardig, soms agressief.

Onkruid eigenlijk, maar ….

U kent ze vast wel die Akkerdistel, Kruldistel, Speerdistel, en Kale Jonker. Soms worden ze heel groot. De zeldzame Wegdistel, een reuzendistel van wel 3 meter hoog, kun je in Nederland aantreffen. Als je erbij staat, krijg je er enorm ontzag.

Er is meer in het spel dan alleen smaakverschil. De stad moet schoon. En distels staan voor slecht onderhoud. Bij veel boeren en tuinders zijn ze onwelkom. Maar ja, “Distels breken is distels kweken, distels maaien is distels zaaien, distels trekken is distels stekken. En dus werd en wordt naar de spuit gegrepen. Gevolg – er is immers nog geen enkel echt milieuvriendelijk onkruidbestrijdingsmiddel uitgevonden – dat mede hierdoor het grondwater en het slootwater en de levende have daarin werd aangetast. Weg levend water.

Gelukkig wordt niet altijd deze weg bewandeld.

Distels bieden de zwakkere planten bescherming tegen het vee. Distels zeggen iets over hun omgeving. Meestal dat die grond geroerd of verplaatst is. De Kruldistel groeit op plaatsen waar ’s winters aanspoelsel blijft liggen en kan duiden op watervervuiling.

Distels zijn in zeker zin cultuurvolgers. Zo zijn wegdistels vermoedelijk naar ons land gebracht door de Romeinen. Als de Engelsen het hebben over een Scottish Thistle dan is dat vanwege een pijnlijke herinnering aan de strijd met de Schotten. Eens in vroeger dagen leidden alle wegen naar Stirling. Vanwege zijn strategische positie had degene die Stirling Castle in handen had controle over de Schotse natie. Het laatste conflict in de Schotse onafhankelijkheidsoorlogen werd onder zijn wallen uitgevochten. Het toeval wilde dat het leger van ene Robert the Bruce (Koning Robert I) gealarmeerd werd toen een Engelse spion met blote voeten bij Stirling op een speerdistel stapte. De Schotten hebben gevochten als leeuwen en de Engelse bezettingstroepen verslagen en daarbij 3 eeuwen onafhankelijkheid verworven. De distel is daarom het nationale symbool van Schotland. Distels zijn planten met geschiedenis.

Eigenlijk heel toepasselijk deze fraaie plant op deze bijzondere plek.