Overhandiging rapport

Martijn en Bien op de foto voor het scherm met de presentatie. De studenten deden die presentatie ook geheel in de stijl van Vitaal Pendrecht.

Hans Hoogvorst een van de begeleiders vroeg aan de studenten of ze ook zelf in Pendrecht zouden willen wonen. Sahar Abshari reageerde het meest direct: “Natuurlijk, ik zou er zo willen wonen!” De anderen hadden meestal een privé-reden, die hen weerhield om in Pendrecht te gaan wonen. Opvallend veel kwam daarin voor dat Pendrecht in Rotterdam lag en dat ze daar niet voor zouden kiezen.

Het rapport geeft een impressies weer van het atelier. De studenten hebben als literatuur gebruikt het boek van Arnold Reijndorp: ‘Stadswijk, stedenbouw en dagelijks leven’
Het behandeld hun eerste bezoek aan Pendrecht op 11 november en geeft de verdere atelieractiviteiten weer.
Peter van Dalen bezocht ook de bijeenkomst ‘1 jaar vitaal PENDRECHT’ op 20 november in Valckensteyn.
Verder bezochten ze met elkaar de toneelvoorstelling van het Rotterdams WijkTheater in Spangen en gingen vooraf met elkaar eten in Nora’s Soephuis aan de Schiedamseweg.
Het hoogtepunt van het atelier as het Kerstfeest op 17 december. Ze kwamen met elkaar vroeg naar de wijk en deden tentamen in de Beatrixschool.
Daarna namen ze de bezoekers van de kerstmarkt en het feest een enquête af. Dat leverde 143 formulieren op. En die hebben ze weer allemaal netjes verwerkt in het rapport.

conclusies
* Het kerstfeest was een succes
* Volgens bewoners gaat het beter met Pendrecht
* Maar: Veel mensen zijn niet bekend met vitaalPENDRECHT

* Pendrecht is erop vooruit gegaan
* Bewoners vinden Nederland en Rotterdam niet verbeterd
* Slechts een kleine groep wil verhuizen uit Pendrecht

Ze hebben geconstateerd dat:
* De organisatie van Vitaal Pendrecht haar Imago moet verbeteren in een eerste fase
en
in een tweede fase:
* Doelstellingen verbreden en vastleggen
* Verbinding leggen met relevante instituties

SUGGESTIES
* De activiteiten moeten volgens de studenten minder langs de verschillen tussen groepen mensen georganiseerd worden en meer langs de overeenkomsten.
* Een Trotstocht organiseren, waarin iedere groep kan laten zien waar ze trots op zijn in hun cultuur of groep.
* Initiatief bij een bredere groep bewoners neerleggen
* Rekening houden met weersomstandigheden

Dat laatste slaat heel erg op 17 december. Het was beestenweer en er moest fors geïmproviseerd worden om de verschillende onderdelen tot hun recht te laten komen.