Pendrecht en de Haven op een regenachtige maandagavond

Nachtburgemeester van Pendrecht Harry Kock opende de avond in het Pendrecht Museum. Maandagavond 27 september was het buiten op Plein 1953 eigenlijk geen moment droog, maar in de museumwinkel snorde de beamer was er koffie, iets lekkers en gezellige ouderwetse verhalen van Cor Oosthoek en Mario Bosch.

Allerlei wetenswaardigheden over Pendrecht en over de havens passeerden de revue. Geen moment vervelend.

Helemaal terug in de tijd naar de oorsprong van de Pendrechtse polder. De tijd dat de Nieuwe Maas nog Merwede heette en vervolgens naar vandaag de dag.

Zuid blijkt steeds instroom te hebben gehad van bewoners uit Brabant, Zeeland en van verder weg. En dat gaat ook op voor de wijk Pendrecht.

In de begin-jaren werkten er veel mensen uit de wijk in de haven of kregen hun opleiding op de havenvakschool, waar Cor Oosthoek alles van afweet.

De containers en containerschepen kamen ook langs en ook de ontwikkeling die de haven van Rotterdam heeft doorgemaakt.

Ging het vroeger nog met zakken en balen. Later kwamen er elevators. Nu vaart men een kraan voor een zeeschip en graaft een grijper het schip leeg.

In een uur tijd door jaren geschiedenis.

Kom ook eens langs op zo’n bijeenkomst van het Pendrecht Museum en Historisch Charlois.

Zondag 3 oktober is de volgende gelegenheid. Dan worden de Holland Amerika Lijn en het STS Rotterdam behandeld. ‘Ja STS, want het is tenslotte een stoom turbine schip!’, weet Cor Oosthoek te vertellen.