Prachtig beeld van Berlijn met mooi verhaal van Mario Bosch

Alles was klaargezet voor een presentatie in de Museumwinkel op nummer 57. Dagburgemeester, Mario Bosch, is van veel markten thuis. En hij is op vakantie geweest in bijzondere landen en steden zoals Londen, Helsinki, Sint Petersburg, Moskou en Berlijn. Die laatste stad is wel een heel bijzondere plaats voor hem. Mario Bosch ging er afgelopen zomer weer heen. Hij maakte er veel foto’s en stond zondag 17 oktober om 13:00 uur helemaal klaar om zijn kijk op Berlijn weer te geven in het Pendrecht Museum.

De stralende zon gooide roet in het eten. De beamer was niet opgewassen tegen het vele licht in de winkel. Besloten werd te verkassen naar de Toneelwinkel op nummer 59. Die ruimte is dieper en een stuk donkerder.

Een nieuwe kans. Maar…….. de stick waarop de presentatie stond bleek gesneuveld te zijn tijdens het overzetten van de apparatuur.

Geen nood. Snel naar de woning van Mario en de presentatie opnieuw op een stick zetten en een stuk later dan de aangekondigde 13:00 uur ving de dagburgemeester zijn presentatie aan.

Van heel persoonlijke omstandigheden, hij had familie in de stad wonen, ging het naar grote wereldgebeurtenissen. De Tweede Wereldoorlog, het bouwen van de muur, Oost Berlijn onder het DDR-regime, het wegvallen van het ijzeren gordijn: alles kwam aan de orde en natuurlijk een beeld van het huidige Berlijn en hoe hij het gezien had de laatste zomer.

Ook Potsdam kwam aan de orde. Een stad in de agglomeratie Berlijn. De hoofdstad van de deelstaat Brandenburg. In die stad is een wijkje, dat Holländisches Viertel heet, en waar in sommige zaken Nederlands gesproken wordt en je poffertjes en pannekoeken kunt eten in een voormalige sigaren- en tabakswinkel. Mario zou Mario niet zijn als hij de kijkers niet had gewezen op de ontbrekende n in het Nederlandse woord. In Potsdam is men vast niet met de tijd meegegaan.

Het publiek hing aan zijn lippen.

Hij begon met de Brandenburger Tor, het beeld waaraan wij Berlijn herkennen. Diezelfde triomfpoort zette hij voor de val van de muur op de foto en vertelde erbij wat hem toen bezig hield. Meerdere plaatsen kwamen in twee tijdperken aan de orde, Checkpoint Charlie bijvoorbeeld. Hij had ook nog de papieren, die hij destijds meekreeg bij het wisselen van Westmarken tegen Oostmarken.

Ook waren er beelden van de 368 meter hoge tv-toren en hoe je daar in komt en foto’s van bovenuit.

En het publiek leefde vooral met hem mee, toen het ging over de hang naar vrijheid in de opgedeelde stad. Op een van de dia’s is een herdenkingsteken aan Peter Fechter, een jongen, die op 17 augustus 1962 op 18-jarige leeftijd werd doodgeschoten toen hij probeerde te vluchten naar het westen. ‘Er wollte nur die Freiheit’ staat er op het gedenkteken.

In de korte pauze liet Mario het lied ‘Over de muur’ van het Klein Orkest horen. Een lied dat de twee werelden van destijds tegenover elkaar zet en de vogels bezingt, die ongehinderd van de ene naar de andere kant vliegen.

Een mooie, gedetailleerde en nooit saaie presentatie over Berlijn.

Het publiek had dan ook een warm applaus over voor de presentator.

In januari zal hij weer zijn kijk op 2010 geven. Dit keer niet in het wijkgebouw de Middelburgt, maar in Restaurant Zuiderkroon.

Er wordt daar nu al naar uitgekeken. En wie weet zijn er dan naast oliebollen ook poffertjes en panneNkoeken.

Lees ook de weblog van Mario Bosch zelf er eens op na.
Via zijn website www.mario-bosch.nl