Première ‘Kersssst in Pendorp’ druk bezocht

Deze week spelen de acteurs en actrices van het Pendrecht Theater het door Pieta Bot geregisseerde ‘Kersssst in Pendorp’. Het hele jaar repeteerden zij, vrijwel allemaal wijkbewoners, wekelijks en nu is het dan eindelijk zover. Vanavond (dinsdag) vond de première plaats in de Kinderfaculteit en woensdag en vrijdag volgen nog twee voorstellingen. Deze zijn zo goed als uitverkocht waardoor circa tweehonderd mensen van de voorstelling genieten.

Een tipje van de sluier
Voor wie alvast nieuwsgierig is, of niet bij de voorstellingen aanwezig kan zijn, volgt hieronder een beknopte samenvatting van het verhaal.

Allereerst wordt iets verteld over Sardar Fazli Yar. Gevlucht uit Afghanistan woonde hij achttien jaar lang in Pendrecht waar hij een graag geziene bewoner en vrijwilliger was. Hij zette zich in voor de wijk via onder andere de Rollatorwerkplaats. Hij had zich inmiddels ook aangesloten bij het Pendrecht Theater en zou meespelen in ‘Kersssst in Pendorp’, maar dat kon helaas niet meer doorgaan omdat hij na lang procederen Nederland alsnog moest verlaten. Daarom wordt ‘Kersssst in Pendorp’ aan Sardar opgedragen.

Vervolgens opent wijkzangeres Rita Niks-de Lima de voorstelling door ‘Noite Feliz’ (Stille nacht) in het Portugees te zingen.

En dan begint het.

Pendorp maakt zich op voor de komst van de koning die er zijn jaarlijkse kersttoespraak zal houden. Iedereen is in rep en roer, want er moeten gedichten worden geschreven en niet te vergeten: er moet een banketstaaf van zes meter lang worden gebakken. Ondertussen verschijnt een nieuweling in het dorp. Gevlucht uit de oorlog zoekt zij onderdak. Dat gaat nog niet zo makkelijk. Als er een brief namens de koning voor de burgemeester van Pendorp wordt bezorgd, slaat het enthousiasme over het koningsbezoek om in teleurstelling. Hij komt niet, omdat de vele leegstand, veroorzaakt door te hoge huren, economisch gezien niet representatief is. Ondertussen zien we wat de inwoners van Pendorp verder zoal in hun leven meemaken. Ieder personage heeft zo zijn of haar eigen karakter waardoor het een gemêleerd gezelschap is dat de bezoekers regelmatig aan het lachen maakt. Uiteindelijk komt alles goed en kunnen de Pendorpenaren toch nog een vrolijke kerst vieren.