Prijsuitreiking Cultuurprijs Charlois

De prijsuitreiking is op woensdag 11 mei in de grote zaal van Lokaal Cultuur Centrum Larenkamp. Daar geven de genomineerden een korte presentatie en kan het publiek voor de allerlaatste keer stemmen. Onder de stemmers worden leuke cadeaus verloot!
De vakjury wacht daarnaast de moeilijke taak de winnaar van de Juryprijs te bepalen

Tijdens deze avond zijn er ook optredens van Music United Brass uit Pendrecht, Team Red, de winnaars van de publieksprijs tijdens het Open Podium in Theater Zuidplein en er is een optreden van Rij 12, zij zingen aan aantal liedjes uit hun theatershow LeefTijd.

De avond begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Entree is gratis!!!
U kunt nog stemmen voor de Cultuurprijs Charlois. Door te stemmen bepaalt u mee welk van onderstaande projecten de Publieksprijs van de Cultuurprijs Charlois 2011 wint én dit jaar nog wordt uitgevoerd in Rotterdam-Charlois. Het winnende project krijgt een bedrag van € 2.500 voor de uitvoering en kan rekenen op de ondersteuning van de Cultuurscout Charlois.

Uit maar liefst 14 inzendingen zijn de volgende vijf projecten genomineerd door de jury:

1. Klik klak kleur door Laura Zwaneveld en Ansjel van Bellen Een toekomstbeeld van Heijplaat en Zuidwijk gemaakt door jonge bewoners. Heijplaatse kinderen fotograferen het huidige Heijplaat en schilderen de toekomst van Zuidwijk en vice versa. Twee scholen gaan een partnerschap aan, doen onderzoek naar de eigen wijk en brengen de plekken in kaart waar de kansen en mogelijkheden liggen. De foto’s worden, samen met hun bevindingen, opgestuurd naar de andere school. Daar schilderen de kinderen op basis van het aangeleverde materiaal, hun beeld op de toekomst van de wijk. Dit levert een set van 2 ansichtkaarten op, met op iedere kaart de foto en het geschilderde antwoord. Ook komt er een expositie.

2. De hijskraanvogel, of hoe het geluk terugkeerde naar Heijplaat door Hai Dong Liu
Van bovenaf gezien lijkt Heijplaat op de contouren van een paradijsvogel. Daarom wordt bij dit project een kunstwerk gemaakt in de vorm van een abstracte kleurrijke paradijsvogel die op het plein bij het winkelcentrum van Heijplaat staat. De poot verbeeldt de toegangsweg en is als bank bedoeld voor ontmoetingen tussen de bewoners en toeristen. Een mooie kans om de paradijsvogel als symbool van de wijk te maken en kunst in de wijk terug te laten komen, multifunctioneel en van iedereen. Het sprookje dat hierbij hoort, geschreven door Rob van der Linden, verwijst naar de geschiedenis, emoties van bewoners en het nieuwe leven van Heijplaat.

3. Ode aan Charlois door Michiel Brink Het lied van de straat. Een ode aan Charlois wordt geschreven door bewoners van Charlois. Er zijn verschillende vormen zoals een gedicht, lied of rap. Zoveel mogelijk straten krijgen een straatlied, gebracht door straatzangers. Al deze liederen, gedichten en raps worden uitgevoerd tijdens het 550-jarig bestaan van Charlois. Een fraai liedboek en cd zijn representatieve bijproducten.

4. Kunst de deur uit door Kunstelevator/ Mariska Stuijt Een dialoog over kunst tussen kunstenaars en bewoners uit de Tarwewijk. Bewoners en kunstenaars die bij elkaar over de vloer komen op zoek naar kunst. Met dit project worden zowel de opinies van kunstenaars als die van mensen die nauwelijks met kunst in aanraking komen gehoord. Integratie en participatie zijn niet gebaat bij drempelvrees en vrijblijvendheid.
De kunstenaar die bij de bewoner op bezoek is kiest evenals de bewoner in het huis van zijn ‘buurman’ een kunstwerk dat volgens hem bezienswaardig is. Daarna volgt een atelierbezoek bij de kunstenaar en wordt de ondervraging precies andersom gedaan. De keuzes worden, evenals bijbehorende opmerkingen in een expositie en op ansichtkaarten getoond.

5. 24 hrs in Charlois door Rob van der Biezen Productie van een film waarvoor allerlei wijkbewoners een dag lang vanuit hun gezichtspunt of beleving van Charlois filmen of fotograferen. Daarna wordt een film of collage gemaakt waarin de verschillende gezichten van Charlois in één dag naar voren komen. Zo leer je de belevingswereld van de verschillende bewoners van Charlois en de verschillende gezichten van Charlois zelf kennen. De film kan na expositie op verschillende locaties in Charlois vertoond worden. Samen met bewoners en leerlingen van osg Hugo de Groot.

Stemmen! U kunt uw stem uitbrengen door een e-mail te sturen naar cultuurprijs@charlois.rotterdam.nl. Vermeld in uw mailtje duidelijk de naam van het project van uw voorkeur. U kunt ook een briefje sturen naar deelgemeente Charlois, t.a.v. Cultuurprijs, Antwoordnummer 80522, 3080 WB Rotterdam (een postzegel is niet nodig).