Samen de Ramayan lezen en chanten in de Kinderfaculteit

Iedere woensdagavond zitten ze om tafel en lezen samen een heilig boek uit de Hindoe traditie. Dat boek heet de Ramayan. Ze lezen niet alleen, maar zingen (chanten) de teksten ook.
Meestal al om een uur of zes meldt mevrouw Kharag zich bij de Kinderfaculteit. De groep was eerst actief in de Middelburgt, maar toen de kostprijs van het samenkomen in een ruimte daar te duur werd, wist ze dat ze een plekje kon krijgen bij de BewonersOrganisatie aan de Ossenisseweg. Ze woonde er een paar straten vandaan en haar groep en artiesten uit haar netwerk deden mee aan het kerstfeest op 19 december 2003. Ze zijn dus eigenlijk één van de pijlers van Vitaal Pendrecht en altijd trouwe supporters van die beweging.

Ze verhuisden in 2007 mee naar het Servicepunt aan Plein 1953 en sinds de opening van de Kinderfaculteit in de voormalige bibliotheek komen ze daar bij elkaar.

Ze noemen zichzelf de Ramayan – groep, en Vitaal Pendrecht praat over de Hindi – groep.

Ramayan wat is dat eigenlijk?

De Ramayan is het levensverhaal van pris Rama ( Rama-Katha ), dat door mondelinge overlevering van generatie op generatie is overgegaan. Ze is oorspronkelijk door de wijze Valmiki in het Sanskriet opgetekend. Na Valmiki volgden geinspireerde auteurs met verschillende versies van de Ramayan. De verschillende schrijvers beschouwden Rama als goddelijke incarnatie ( Avatar ), die op aarde kwam om de toenmalige wereld van de ondergang te rdden. Een beroemde versie van de Ramayan is de Ramacharitamanasa ( letterlijk: in het heilige meer van Rama’s geest ) van de dichter Goswami Tulsidas ( 1532-1623 ). De Ramacharitsmanasa bestaat uit zeven hoofdstukken: Bala-Kanda, 2. Ayodhya-Kanda, 3. Aranya-Kanda, 4. Kishkindha-Kanda, 5. Sundara-Kanda. 6. Yudha-Kandha, 7. Uttar-Kanda.

Aldus Wikipedia.

Je leest de teksten van links naar recht, zoals in het Latijnse schrift.

Soms komen er ook muzikanten mee en dan klinken er Indiase geluiden door het gebouw. Een aantal van hen zingen dan Hindi liederen met de muzikanten. De musici bespelen trommels en tabla’s en een keyboard. Een sitar zou er eigenlijk ook nog bij moeten. Maar dat is niet eenvoudig.

Er bestaat een fotoboek Rotterdam, de Zuiderlingen met foto’s van Joop Reijngoud. Daar staat de groep niet in. Joop en Linda Malherbe van Villa Belvedere op Katendrecht maakten ook een soortgelijk boek over De Noordelingen. Daarin staan foto’s van groepen uit het Oude Noorden. En … daar staat de Ramayan – groep wel in. En ook in Delfshaven kennen ze de groep rond mevrouw Kharag.

Op 27 december viert de vereniging Turks Huis in Pendrecht haar 20 – jarig jubileum. De Ramayan – groep heeft al aangeboden om tijdens die viering een workshop te verzorgen. Je kunt dan leren dansen zoals hindoestanen dat doen en misschien leren ze je ook wel om een tekst uit de Ramayan te lezen en te begrijpen.

Ook daar word je wijzer van!