Slotgracht rond Valckensteyn?

Mario Bosch, de dagburgemeester van Pendrecht, maakte onlangs bijgaande foto achter Valckensteyn aan de Burghsluissingel in Pendrecht. De singel gaat voor de helft rond het pand.
Zou de singel helemaal rond gaan dan zou je kunnen spreken van een slotgracht. Er zijn ooit plannen geweest om de gemeenschappelijke ruimte van Valckensteyn via een brug te verbinden met het terrein van de Educatieve Tuin Pendrecht. Geen ophaalbrug, maar gewoon een verbinding tussen het ouderencomplex en de tuin. Op die tuin werden toen senioren tuinen aangeboden en er waren en zijn nog steeds jeu de boulesbanen. Vanuit het wooncomplex zou je dus via dat bruggetje gemakkelijk naar het recreatieterrein kunnen.

De mensen waarvoor het één en ander bedacht werd, waren zelf erg gekant tegen het idee. Zij zagen eerder dat er ongenode gasten via het bruggetje richting Valckensteyn zouden komen. Het bruggetje ging niet door.

Misschien maar goed ook. Nu zijn de bewoners uit Valckensteyn verdwenen en als 1 januari ook het Kinder Service Hotel en de kinderopvang eruit zijn, komt de sloper langs.
En wie zal zeggen wat ervoor terugkomt.

Een echt rondje om het gebouw lopen kon de dagburgemeester ook niet meer. Bij het Kinder Service Hotel is een klein deel afgezet. Toch vond hij er nog veel te ontdekken, want langs de noordkant van Valckensteyn loopt een voetpad. En aan de oostkant of de achterkant naast de recreatiezaal ligt een pleintje, dat aan een sloot (bedekt met kroos) grenst en daarover zou de genoemde brug komen.

De dagburgemeester zou ook graag binnen in het gebouw nog eens foto’s willen maken, maar het gebouw zit potdicht. De glazen schuifdeuren aan de voorkant zijn ook vervangen door een buiten werktijd gesloten voordeur.