Studenten INHolland presenteerden de resultaten van hun rechtswinkel

Maandagmiddag 21 juni om 16:00 uur begon hun presentatie. Iets eerder hadden ze hun resultaten al aan medestudenten en docenten verteld. Nu was het de beurt aan de organisaties waar zij hun praktijkervaring op deden.
Zij hadden 5 praktijkplekken. Bij de BOA, bewonersorganisatie Afrikaanderwijk, bij de BOF, bewonersorganisatie Feijenoord, bij Vitaal Pendrecht, bij de RechtsWinkel op INHolland zelf en bij de belastingdienst. Van elke organisatie waren er vertegenwoordigers op hun uitnodiging ingegaan. In zaal 326 waren stoelen en presentatiemateriaal klaargezet.

Roy Harris, één van de studenten, heette iedereen welkom en presenteerde samen met Shravan Ganner de resultaten van hun werk van de afgelopen periode. Alle werkplekken passeerden de revue. Er was kritisch gekeken naar de sterke en zwakke kanten van de organisaties in de verschillende wijken, de rechstwinkel op school en de organisatie bij de belastingdienst.
Op de laatste plek hadden ze ook les gekregen in het werken als belastingconsulent en het invullen van het formulier 2009 had geen enkel geheim meer voor hen. Op die werkplek deden ze dan ook goed werk. De medewerker van de dienst moest voor een begrafenis hen een dag alleen laten. Zij hadden hun formulieren in de ‘wachtstand’ gezet voor hem, maar hij had geen enkele aanvulling of correctie hoeven aanbrengen. Hij was dan ook laaiend enthousiast over de studenten en hun inzet.
Diezelfde geluiden kwamen ook van de BOA en de BOF. De RechtsWinkel op INHolland is een verhaal apart. Collega-studenten maken daar gebruik van hun adviezen en raad. Maar die winkel is niet erg duidelijk vindbaar in het pand aan de Pothumalaan.

Over hun werk in Pendrecht wilden ze kwijt, dat ze na een wat stroeve start, enorm veel ervaringen opgedaan hadden. Er waren veel mensen met allerlei soort vragen langs geweest. Zij hadden daar zelf zeer bruikbare praktijkervaring mee opgedaan. Zij waren erg te spreken over de hulp, die ze ontvingen van Hüriye Tan en beide stagiaires, Emre en Jessica van Vitaal Pendrecht. Ook het samenwerken met de Sociaal Raadsman, de Vraagwijzer, Radar-uitvoering en het maatschappelijk werk in het Servicepunt Pendrecht had hun studie veel meer inhoud gegeven. Wishdan Mahmood noemde het haar meest leerzame ervaring in het afgelopen studiejaar.

Omgekeerd lieten Hüriye Tan en Bien Hofman zich tijdens de presentatie erg lovend over de studenten uit. Dit jaar was het voor de zesde keer dat studenten van INHolland hun praktijkervaring op deden in Pendrecht. En deze groep was de grootste maar ook de meest gemotiveerde. Hüriye voorzag hen allemaal van een boekenbon.

Veel mensen uit de wijk zullen zich de studenten vast herinneren:
Anatina Martynyuk, van Oekraïense origine, maar ook erg Nederlands van instelling.
Pamela Sohi, geboren in Nederland, maar haar ouder komen uit de Punjab in Indië.
Rinesh Soekhai, van Surinaams Hindoestaanse origine, maar je zou zo zeggen dat ie uit Pendrecht komt.
Wishdan Mahmood, van Koerdische komaf en in Koerdistan geboren, zoals ze zelf zegt. Haar wieg stond in het Koerdische deel van Irak.
Kyung Mentink, van Koreaanse komaf, maar geheel Nederlands grootgebracht.

en

Yoessef Tachi, uit Marokko, maar ook met erg Nederlandse inslag.
De studenten staan van links via rechts naar beneden naast elkaar op de foto. Yoessef ontbreekt. Hij was niet bij de presentatie en heeft kortgeleden ook voor een andere toekomst gekozen.

De studenten komen overigens de komende nog tijd wel hun diensten aanbieden in Pendrecht, omdat ze het werk erg leerzaam en leuk vinden. Hun eigen diversiteit en de diversiteit aan cliënten in de wijken was overigens ook een gegeven dat hen stimuleerde om een extra beentje voor te zetten.

Na de presentatie en de lovende woorden van de ontvangende organisaties en de schoolleiding gingen de Pendrechtse studenten op de foto met Hüriye, Bien Hofman en Sardar Fazliyar.

De laatste zei het een erg leuke bijeenkomst te vinden en weer een nieuw begrip geleerd te hebben: differentiatieminor ‘rechtswinkel’. Maar wat dat nou precies betekent. Dat moeten de studenten als ze terugkomen toch nog eens precies uitleggen. Want de vertegenwoordigers van Vitaal Pendrecht hebben niet helemaal meegekregen wat daar nou exact mee bedoeld wordt.