Tentoonstelling over de geschiedenis van de Charloisse Lagedijk

Er is een tentoonstelling in de maak over de geschiedenis van de Charloisse Lagedijk. Het idee is afkomstig van Belangenorganisatie Charloisse Lagedijk. Diverse anderen hebben hun medewerking al toegezegd: onder andere Stichting Historisch Charlois, Stadsarchief Rotterdam, oud-voorzitter van deelgemeente Charlois Ed Goverde, stedenbouwkundige Wim Leussink, de Zuiderkapel, ambtenaar van de voormalige deelgemeente Charlois Frank Rothengatter en Hans Beijer.

De tentoonstelling, die vanaf het jaar 1300 terugblikt tot op het heden, zal rond het weekend van 10 en 11 september (Open Monumentendag 2016) gaan plaatsvinden in de Zuiderkapel op de Charloisse Lagedijk.

Alvast een korte geschiedenis van deze historische dijk: omstreeks de 13de eeuw was er een grote polder genaamd Riederwaard. Na de stormvloeden van 1373, 1374 en 1375 ontstonden door indijken verschillende kleinere polders. Eén van die polders was de polder Charlois die in het zuiden werd omsloten door de polders van Rhoon en Barendrecht. De Charloisse Lagedijk vormde de buitendijk voor de polder Charlois en werd soms ook wel de Smitshoeksedijk genoemd, vanwege het dorp Smitshoek dat was ontstaan op de kruising met de Smitshoekseweg. De dijk was lange tijd een verbinding tussen de Dordtsestraatweg en de Dorpsweg en sloot deze aan op de Charloisse Hogedijk, thans Schulpweg geheten. Bij de doortrekking van de Groene Kruisweg naar de Dorpsweg is deze aansluiting verdwenen maar zijn resten van de dijk nog steeds zichtbaar. De aansluiting met de Dorpsweg verdween ook door de aanleg van de wijk Pendrecht, maar is nog altijd te herkennen aan de Dorpshof.