The Ride for the Roses trok langs Pendrecht

Rond de 6000 wielertoeristen reden zondag 9 september een route van 120 kilometer vanaf Naaldwijk via Delft en de Beneluxtunnel ging het enorme peloton langs Pendrecht en de Waalhaven om via Zuidwijk en Barendrecht opnieuw door de tunnel terug te keren naar de bloemenveiling van Naaldwijk.
Op zondag 9 september startte in de bloemenveiling van Naaldwijk de 15e Ride for the Roses plaats. Op deze zomerse dag zat alles mee. Record na record werd verbroken: de meeste deelnemers, het grootste peloton ter wereld, op de fiets twee keer door de Beneluxtunnel en een ongekend hoge opbrengst voor KWF kankerbestrijding.

In totaal leverde de Ride for the Roses 2012 maar liefst € 2.100.000,- op voor het onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor prostaat- en blaaskanker. Met deze opbrengst kwam het totaal bedrag van 15 edities Ride for the Roses op 10 miljoen euro!

De burgemeester van Westland, Jacques van der Tak, ja de wethouder van Rotterdam van een tijdje terug, hield aan het eind trots een grote cheque omhoog met die 2.100.000 euro erop. Hij had zelf meegefietst en had getraind voor zijn Ride for the Roses met een speciale trainer.

Na het startschot door cabaretier Guido Weijers, vertrokken de deelnemers aan de 25, 50 en 100 km van de Ride for the Roses vanuit Bloemenveiling FloraHolland. Geen slechte keus als starter. Weijers stapte 7 juni jongstleden om 4:30 uur op de racefiets om 6 keer Alpe d’Huez één van de zwaarste beklimmingen in de Franse Alpen op te fietsen om geld in te zamelen voor de kankerbestrijding. Hij fietste meer dan 100.000 euro bij elkaar. En maakte natuurlijk grappen met het startpistool. Hij zette daarmee wel een peloton van 12.000 fietsers in gang. De eersten op een racefiets, 6.000 in totaal, en later vertrokken ook allerlei andere fietsen, kinderfietsjes en elektrische fietsen incluis, ieder voor een eigen afstand. 100, 50 of 25 kilometer. En allemaal voor het goede doel. Langs het parcours werden de fietsers aangemoedigd door een leger van supporters en ook door dweilbands en chanty-koren.

Gastgemeente Westland, bekend om haar meest duurzame en innovatieve glastuinbouwcluster ter wereld, heeft duidelijk iets met verbinding maken, goede doelen en fietsen. Onder de 12.000 fietsers deel veel prominenten als wielren-bondscoach Leo van Vliet, Joop Zoetemelk en Niels Wubben, veldrijder uit de streek van FloraHolland. Bijzonder mooie routes, weinig incidenten, veel activiteiten in de dorpskernen en geweldig fietsweer kenmerkten deze editie. De Westlanders gooiden hoge ogen met de route door de Beneluxtunnel. Het enorme wielrentoeristenpeloton ging twee keer over deze omgekeerde col.

Ook de slotmanifestatie met vele optredens, waaronder Joost Marsman en Dries Roelvink, viel in de smaak. Voor kinderen was er ook voldoende vertier, zoals een meet & greet met Max & Leena.

Veel indrukwekkende cheques passeerden tijdens de slotmanifestatie: van de hoofdsponsors, de StrongRiders en veel Westlandse initiatieven, zoals van Kwest Kids en Ride Friends. De Pre Ride, vanuit de sierteeltsector, overhandigde ook dit jaar weer een prachtige cheque ter waarde van € 435.000,-. Samen met alle andere donaties en sponsorbedragen werd het record bedrag van ruim 2 miljoen euro gehaald voor de strijd tegen kanker. Sommige werknemers van genoemde bedrijven schonken een dagdeel werken aan het goede doel.

De meeste deelnemers hadden naast een rugnummer een extra sticker op hun rug met de naam van een dierbare patiënt waarvoor zij die dag op de fiets gestapt waren. Bij de start wordt ieder jaar het lied The Rose van Bette Midler gezongen door een artiest en dat leidt steeds tot aandoenlijke taferelen onder de wachtende fiesters.

Na de Beneluxtunnel trok het enorme peloton richting Charlois en Pendrecht. Dat net niet doorkruist werd, want even voor de Slinge sloeg het peloton linksaf na Sonneburgh gepasseerd te hebben op de Groene Kruisweg. Langs de Waalhaven en Maashaven over de Dordtselaan, Pleinweg en Vreewijk, vervolgens door Zuidwijk en richting Barendrecht om weer terug door de Beneluxtunnel en langs Hoek van Holland en Monster in de Veilinghal de slotmanifestatie mee te maken.

Ze hadden dus niet voor niks gefietst en zagen en passant een fraai stukje Rotterdam – Zuid.