s Morgens begon het met mist en die mist werd als metafoor gebruikt als het om burgerparticipatie gaat. Martijn van der Steen, bewoner van Rotterdam en directeur van een instelling die ambtenaren schoolt had onder de titel “Tragiek van de goede bedoelingen” een verhaal met plaatjes, waarmee hij de lachers op zijn hand kreeg.
Volgens hem is het de kunst om de binnenwereld van het bestuur (ambtenaren en politici) en de buitenwereld (dat wat bewoners gewoon zijn met elkaar te doen en de manier waarop ze zelf initiatieven nemen) te koppelen.
Hij raakt daarbiuj gefassineerd door de film en de campagne van Al Gore, die veel meer in beweging heeft gezet en de focus zet op klimaatverandering dan welk politiek of wetenschappelijk rapport ook.
Ook de figuur van Rudy Stroink, die kansloze projecten opkocht en ermee aan het ontwikkelen sloeg. Rudy Stroink, geboren in 1955 te Rotterdam, studeerde af als bouwkundig ingenieur aan de Technische Universiteit van Delft. Van 1981 tot 1985 was hij werkzaam voor het ontwerpbureau Villa Nova, waar hij tevens medeoprichter van was. Hierna vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij in Los Angeles tot 1990 actief was als zelfstandig projectontwikkelaar. Eenmaal terug in Nederland startte hij in 1993 met een Nederlandse dependance van de Amerikaanse projectontwikkelaar Trammell Crow, genaamd Trammell Crow Nederland. Dit bedrijf, dat inmiddels onder de naam TCN vaart, kende een dusdanig voorspoedige start dat Stroink in 2003 besloot om met TCN op eigen benen te staan en de Amerikaanse mede-eigenaren definitief uit te kopen. Onder leiding van Rudy Stroink groeide TCN uit tot een projectontwikkelaar van internationaal formaat, met filialen in onder andere Nederland, België, Portugal, Engeland en Hongarije.
Naast CEO van TCN is Rudy een fervent vliegenier, zit hij in het bestuur van NEPROM – Vereniging Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen – en is hij als gastdocent verbonden aan de Amsterdam Business School (Universiteit van Amsterdam) en de TU Delft. In de Quote 500 lijst van 2008 staat Rudy Stroink op de 307e plaats, met een geschat vermogen van 90 miljoen Euro.
Hij kocht zelfs een dorp op en bestuurde het alsof het een bedrijf was.
Van der Steen liet verschillende dia’s zien met projecten, die door inventieve bewoners zelf zijn opgezet en zich op de rand van bestuurlijk toegestaan is begeven. Hij schetste daarbij dat de rol van het bestuur enorm aan het veranderen is en dat ook moet.
Het zou interesant zijn om Martijn van der Steen een keer in het kader van de Pendrecht Universiteit een master class te laten geven over de vernieuwingsslag die Pendrecht moet maken en dan vooral bewoners, de professoren van de wijk met hem in gesprek te brengen.