Uitgebreider verslag van bijeenkomst voor bewonersorganisaties Zuid

Vrijdagavond was er een informatiebijeenkomst bij de deelgemeente Feijenoord over de Kwaliteitssprong op Zuid. Er stond al een artikeltje over op deze nieuwspagina. Ria Schuiling van de Bewonersorganisatie Vreewijk maakte er een uitgebreider verslag van, een persoonlijke impresssie. En die staat hieronder.
Hallo allemaal, even een korte impressie van het gebeuren gisteren in de raadszaal van de deelgemeente.
De zaal was behoorlijk vol, naar mijn idee een hoog bobo-gehalte. Het begon 25 minuten te laat.
Deekman heeft een presentatie gehouden met een serie plaatjes. Op de ‘voorkant’ van de presentatie stond de datum, daaronder ‘Bewonersorganisaties’ en het onderwerp. Verder ging het NIET over bewonersorganisaties, dus wat die term daar deed snap ik niet.

De presentatie ging vooral over wat Ben noemde ‘iconen’. Ontwikkeling van het Stadionpark, de Zorgboulevard, een openbaar vervoernet a la Londen, en nog een stuk of wat, en inzet op talenten (op opleiding aansluitende banen voor jongeren), 35.000 nieuwe woningen, waarbij uiteraard weer genoemd werd dat hoog opgeleiden hier een woonplek moeten vinden omdat ze in de stad gehouden moeten worden, etc.

Yeyden en Goverde deden een woordje en Karakus beantwoordde de vragen. Eerst van BO Tarwewijk kritische vragen over het participatiegehalte. Toen Ben van Katendrecht, die met een schitterende metafoor van een buskaartje wel of niet kopen en participeren in het openbaar vervoer. Vervolgens heb ik geprobeerd duidelijk te maken dat we het over verschillende dingen hebben als het over participatie gaat. Dat bewoners betrokken willen worden in plan- en besluitvorming, maar dat van de overheid uit participatie betekent: wij maken plannen, want wij kunnen dat en wij weten wat goed voor jullie is, en de bewoners voeren die plannen uit.

Ik had ook nog iets gezegd over wat er met de bewonersorganisaties gebeurt, maar Karakus hield dat duidelijk gescheiden van het onderwerp. Hij heeft zich wel zo ongeveer na iedere vraag verontschuldigd over het gebrek aan bewonersparticipatie tijdens het ontstaan van het rapport, ‘maar daar was geen tijd voor’. De datum van 19 september is wat de stad betreft een must, maar, zei hij, in het vervolgtraject wordt er alles aan gedaan om bewoners te betrekken in de uitvoeringsprogramma’s.

Ben pleitte ervoor om de bewonersraad die wel betrokken is geweest, maandag niet te laten ondertekenen. De brief aan Donner wordt vooral gezien als ´ruis op de lijn´ en ´We moeten ervoor waken dat we geen geld uit Den Haag krijgen´ (de formulering wijkt misschien af van hoe het gezegd is, maar daar kwam het wat mij betreft op neer).

Karakus had het trouwens, ter illustratie van hoe belangrijk hij bewonersparticipatie vindt, ook over het participatieprotocol. Dat was er ook gekomen samen met bewoners, zei hij.

Na afloop zat ik te praten met Cobi van Mourik, van het artikel in de Havenloods, en zij was van mening dat Karakus door het stof was gegaan en toezeggingen had gedaan, en dat ze ging kijken of hij die ook nakomt. Toen Karakus met zijn positieve verhaal over het participatieprotocol kwam, dat in werkelijkheid vooral smaakt naar gebakken lucht, had ik van die toezeggingen al niet meer zo’n hoge pet op. Hij was daar weer makelaar.

Er zat een meneer van de NOS, die met Ben gepraat heeft, de Havenloods-journaliste was er en twee dames van een migrantenomroep. Misschien waren er nog wel meer mensen van de pers, maar dat weet ik niet.

Degenen die er gisterenavond ook bij waren en vinden dat ik iets verkeerd gehoord heb, of dat het nog aangevuld moet worden, doe dat alsjeblieft. Als bestuurslid van de Bewonersorganisatie Vreewijk kijk ik naar de lokale overheid, die zo zijn best doet om alle bewonersorganisaties de nek om te draaien, ongetwijfeld met een ietwat gekleurde bril.

Van Agnes hoorde ik dat de reactie van Donner op onze brief vóór maandag op mijn adres moet zijn. Ik hou jullie op de hoogte. O ja, het rapport zelf is er ook pas vanaf maandag.

Goed weekend!
Ria Schuiling