Warmteleidingennetwerk in Pendrecht

Er wordt hard gewerkt aan de Nieuwe Warmteweg in Pendrecht. Naast andere werkzaamheden bijvoorbeeld aan de duikers in de Burghsluissingel wordt ook een fors deel van de straten opengemaakt om warmteleidingen aan te leggen.
De Nieuwe Warmteweg is de naam van een leiding die dwars door de haven en de stad Rotterdam komt te liggen. Het aanleggen van die weg begon ooit feestelijk op maandag 14 november 2005.

Op deze site staat nog ergens een aantal berichten waarin die feestelijke start gemeld wordt van de aanleg ter hoogte van de Krabbendijkestraat en het Havenspoorpad. Hij heette toen nog het restwarmtetracé.

De berichten zijn terug te zien via deze link, deze link, deze link, deze link, deze link, deze link, deze link, deze link en deze link.

Nu werkt men in Pendrecht verder aan de vertakkingen van de extra large verwarmingsbuis van maar liefst 26 kilometer. Warmte die over is in de haven gaat via het warmtenet naar woningen en bedrijven in de stad zodat deze restwarmte op een nuttige manier kan worden ingezet. De warmte gaat naar woningen die nog gebouwd moeten worden of via renovatie apparatuur in huis krijgen die ingesteld zijn op stadsverwarming.

Onder de grond

Bij de aanleg van de leiding komt veel kijken, alleen al omdat De Nieuwe Warmteweg onder de grond komt te liggen. Er zijn veel (deel)gemeenten en bedrijven bij betrokken. Tot medio 2013 vinden er allerlei werkzaamheden plaats langs de route tussen Rozenburg – Hoogvliet – Albrandswaard – IJsselmonde – Charlois en Feijenoord.

De aanleg vraagt vooral veel van de omwonenden.
Er hangt een heel woud van gele borden in de wijk en er worden soms ingrijpende verkeersmaatregelen getroffen zoals op de foto te zien is rond de kruising van de Slinge en de Ooltgensplaatweg en -hof.

Men is dus nu bezig om het mogelijk te maken dat de warmte naar de voordeur van de woningen gaat, of naar het kantoor van Woonstad Rotterdam, zoals op de hiernaast staande foto gebeurt.

Op het schemaatje is te zien wat er onder de straat komt te liggen en hoe dat buizennetwerk woningen van warmte gaat voorzien.

Via de site www.dnww.nl is overigens meer informatie te vinden over de Nieuwe Warmteweg.

Op die is onder andere dit YouTube filmpje te zien van de 26 kilometer lange Nieuwe Warmteweg.