Waterschildpad in singel bij Havenspoorpad

Wijkconciërge Aat van der Steen kwam vorige week een wel heel speciale gast tegen in de singel bij het Havenspoorpad. Op het nest van een meerkoet/waterkip zat een waterschildpad!

Hoewel de meeste voorbijgangers het bezoek van de waterschildpad erg zullen waarderen, zijn de meerkoeten en waterkippen minder enthousiast me de inbeslagname van hun nest.

 

 

 

 

 

 

Voormalige huisdieren

Soms ziet u weleens schildpadden in een vijver of sloot. Deze waterschildpadden komen niet van nature voor in Nederland. Het zijn voormalige huisdieren die illegaal uitgezet zijn. Het kunnen zelfs nakomelingen zijn van deze voormalige huisdieren. Laat schildpadden in de natuur met rust. Het is namelijk niet toegestaan om die schildpadden zomaar te verplaatsen. Dit komt doordat de schildpad als schadelijk exotisch dier wordt gezien. Daarnaast kan een schildpad gemeen bijten.

Als u de schildpad zelf oppakt en/of meeneemt, dan bent u volgens de wet automatisch de eigenaar. Daarmee bent u gelijk aansprakelijk voor het dier en alle vervolgstappen. Pak dus nooit een verwilderde schildpad op om deze elders weer uit te zetten. De boetes zijn niet mals.

Ter illustratie een waterschildpad van dichtbij. (Bron: Dierenambulance Vianen)

Dierenambulance bellen?

Nee, dat is niet nodig. Natuurlijk kunt u de dierenambulance bellen als de schildpad in nood of gewond is, maar is er verder niets aan de hand, laat ze dan zitten. Ze overleven prima in Nederland! Als u een waterschildpad ziet op een fietspad of op de weg, dan kunt u hem terugzetten in het water. Houdt er wel rekening mee dat een schildpad kan bijten en neem de nodige hygiëne in acht: Liever niet met blote handen pakken en de handen na afloop goed desinfecteren!