Werkbezoek Escamp aan Rotterdam en de Pendrecht Universiteit

Al heel vroeg stond alles in het Pendrecht Museum klaar om de 5 ambtenaren uit Den Haag te ontvangen. Dat is op het bovenste fotootje te zien.

Van Rootlink waren Ellen Hiep en Maurice Specht aanwezig. Rootlink is een bureau dat de link tussen bewoners, professionals en academici legt. Aan de (grass)roots, vandaar de naam. Zij werden gevraagd een werkbezoek te organiseren aan Rotterdam. 5 ambtenaren uit Den Haag betrokken bij de wijken die samen het stadsdeel Escamp vormen namen deel in dit bezoek. Escamp omvat de wijken: Bouwlust en Vrederust, Leyenburg, Moerwijk en Zuiderpark, Morgenstond, Rustenburg en Oostbroek en Wateringse Veld.
Zij kwamen naar Rotterdam om inspiratie op te doen om de wijken waarin zij werken te vernieuwen.

Vrijdag 27 augustus werd begonnen met de Pendrecht Universiteit. Rita Niks de Lima en Rieks Westrik vertelden over de Pendrecht Universiteit en Nico Ros van Woonstad Rotterdam gaf zijn kijk weer op het effect van wat bewoners via die aanpak laten horen op de woningcorporatie.

Waar niet op gerekend was, was dat er diezelfde ochtend ook computerles in hetzelfde museum was.

IJlings werden de zaken verkast naar de Toneelwinkel Pendrecht. Gelukkig dat er diverse ruimten in de wijk beschikbaar zijn.

In de winkel werd er kennisgemaakt en een film vertoond van een tijdje terug waarin Bien Hofman een inkijk geeft in wat er in de wijk speelt en hoe de universiteit werkt.

In een vraaggesprek werd ingegaan op het universiteitsidee. De bezoekers vonden dat heel inspirerend.

Nog meer inspiratie kregen ze van twee liederen van Rita Niks de Lima. Een Braziliaanse song uit haar jeugd en Bessa Me Mucho klonken prachtig uit haar mond.

Het gezelschap zou op de fiets haar tocht door Rotterdam vervolgen. Daar werd gezien het weer vanaf gezien. Met de auto ging men naar de Grondherendijk 13, waar Barend Rombout in de Veldacademie vertelde over het Bureau Frontline en de manier waarop dat bureau verschillende zaken ‘van onder af’ op pakt en methodieken ontwikkelt om problemen in de stad op te lossen. Zie het onderste fotootje. Barend Rombout is de tweede van rechts.

Daarna ging het gezelschap verder naar Delfshaven waar 1. Singeldingen, 2. dakpark Rotterdam/Proefpark de Punt, 3. Buurt Bestuurt en 4. Pilot Niet-OK en Drugs in Kleur werden bezocht.

Zodra er een verslag van Rootlink komt zullen we op deze site de indruk die er bij de ambtenaren uit Den Haag achterbleef vermelden.