Zhong van Rotterdams WijkTheater in première

Vanaf de Gouvernestraat 133 ging de locatievoorstelling van het Rotterdams WijkTheater door de wijk het Oude Westen. Een wijk die de rol van Chinatown overgenomen heeft van Katendrecht.
In het stuk Kaap Goede Hoop zat al een Chinees onderdeel. Zhong, dat midden betekent in het Chinees, gaat helemaal over de Chinezen in Rotterdam. Al honderd jaar zijn er Chinezen in Rotterdam en de verschillende periodes komen aan de orde.

Bijvoorbeeld achter het Arabische restaurant ‘de White Elephant’ vertelt dominee Pronk, Jesoe-Pak noemen de Chinezen hem, op basis van het boek ‘Delistraat’ van G.J. Peelen hoe hij probeert contact te maken met de gesloten Chinezen, die erg op hun hoede zijn en zich afvragen wat die dominee wil. Hij vraagt zich op zijn beurt af of zijn werk wel z`in heeft. Het boek van Peelen laat goed zien hoe gesloten de Chinese gemeenschap is en misschien nog wel is.

Zhong is dan ook een mooie gelegenheid om kennis te maken met de Chinese gemeenschap in Rotterdam. Dat begint direct al direct met Liu Juan, die opkomt met een hele reeks bordjes op stokken en die ze fraai in de lucht weet te houden. Ze moeten natuurlijk wel vallen, want ze vertelt haar verhaal en introduceert haar vriendinnen, de ene spreekt alleen maar Chinees en de andere speelt fantastisch piano, is in Nederland geboren en spreekt perfect Nederlands, zoals de meeste Chinese kinderen, die in Nederland geboren zijn.
Her publiek wordt vervolgens in zes groepen verdeeld en trekt met een gids de wijk door. De gids heeft een gekleurde en leuk versierde paraplu en is de drakenkop, zijn volgers hebben ook paraplus en samen vormen ze als het ware een Chinese draak die door de wijk heen kronkelt. Alsof het feest is. En dat is de locatievoorstelling helemaal. Het verhaal van de dominee wordt opgevrolijkt door 14 dansende dames, die een prachtige waaier van rood met goud in hun handen hebben en als het ware vuur ronddragen als ze aan het dansen zijn.
In het kleinste Chinese restaurant van Rotterdam San Hoi Kong, dat Nieuwe Haven betekent, in de Mariastraat 138 a/c leer je loempia’s maken en krijg je ook een heerlijke loempia te eten.
In de Gouvernestraat 133 zelf spelen jongeren Lucky Day en krijg je een uniek inkijkje in de Chinese gemeenschap. Alles komt langs, de enorme ijver, de gokverslaving, de hechte familieband en Confucius leerregels.
Bij de Aktiegroep Het Oude Westen spelen de bewoners van de wijk zichzelf in relatie tot de Chinezen in de wijk. Hilarische taferelen.
En op het sloopterrein ‘Tussentuin’ komt het publiek via een mooie voorstelling met muziek en demonstraties weer helemaal tot rust.
De afsluiting is in ‘de Gouvernestraat’ nummer 133 met Kara-oke en een verloting.

Kortom, als je enigszins kunt, ga een kijkje nemen in het Oude Westen en beleef Zhong, je leert er via kaartjes en passant ook Chinees bij en je leert ook Chinese karakters caligraferen.