Beeldjes Zijpe omringd door perk met plantjes

Aan de westkant van de Zijpe, aan de kant van de Zierikzeestraat, staan twee witte beeldjes. Die staan er al meer dan 50 jaar en zijn ouder dan Pendrecht. Ze staan op een sokkel en zijn vrij toegankelijk waardoor ze ten prooi vielen aan graffiti en beschadiging door voetballen.

Op 7 november ontdekte dagburgemeester Mario Bosch dat er vierkante perkjes rondom de beeldjes waren aangelegd (bovenste foto). Hij vermeldde dat in zijn weblog en prompt reageerde beheercoördinator Ilona Otter om uit te leggen waarom dat was gedaan. Zij was in overleg gegaan met Woonstad Rotterdam om iets te bedenken om de beeldjes te beschermen tegen beschadigingen en de twee perkjes waren het resultaat.
De Pendrechtse dagburgemeester vond het een mooie oplossing met als kanttekening dat hij nog wachtte op de plantjes. Twee weken later ging deze wens in vervulling. De perken zijn vergroot en met twee soorten plantjes verfraaid (onderste foto).

De beeldjes hebben als naam “Twee werkers met schop en houweel” en zijn typerend voor de wederopbouwperiode. De kunstwerkjes, gemaakt door Han Richters en Koos van Vlijmen, stellen twee bouwvakkers voor. Elk beeldje is ongeveer een meter hoog.

Op 18 mei 1956 zijn de beide beeldjes onthuld door ir. H.B.J. Witte (Minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting) ter gelegenheid van zijn bezoek aan Pendrecht op de tiende Opbouwdag. Het winkelcentrum Zijpe was nog geen jaar eerder geopend en in de wijk werd nog volop gebouwd.
De beeldjes zijn van oorsprong afkomstig van noodwinkels op de Coolsingel. Deze noodwinkels zijn gebouwd na het bombardement van 14 mei 1940.

Ondanks alle veranderingen door de herstructurering staan de beeldjes er nog steeds. Door de perken zijn ze niet alleen beschermd tegen beschadiging maar komen ook beter tot hun recht.