Concert studenten Codarts goede zondagmiddagbesteding

Zondagmiddag 7 juni vond in de Open Hofkerk een concert plaats van 4 studenten van het Rotterdams Conservatorium Codarts. Mooie muziek op een prachtig orgel in een kerk met een fraaie akoestiek.
Organisator Jan van Dijk opende het concert met de opmerking dat een kleine opkomst niet hoeft te betekenen dat er geen goed concert komt.
Hij kreeg helemaal gelijk. Er volgde een mooi concert, waar het kleine publiek van genoot.

De studenten Lara Schaffner, Jan Hoegee en Wim Does hebben stuk voor stuk hun sporen verdiend en gaan op voor een nog betere beheersing van het kerkorgel.
Lara Schaffner doet 15 juni in Haarlem een tussen examen en ontving al diverse prijzen. Zij werd geboren in Schaffhausen en studeert nu in Nederland waar een rijke keus is aan kerkorgels en goede docenten zijn. Zij studeert bij Ben van Oosten en specialiseert zich vooral in de Franse symfonische orgelmuziek.

Zij speelde achtereenvolgens muziek van oude meesters: Dietrich Buxtehude, Georg Böhm en de 62 jarige Oostenrijkse organist en componist Peter Planyavsky, die veel grammofoonplaten en cd’s op zijn naam heeft staan en jaren de organist was van de Weense Stephansdom.

Jan Hoegee speelde daarna muziek van Heinrich Heidemann, Jan Pieterszoon Sweelinck, bijna blinde Franse organist, componist Louis Victor Jules Vierne en de blinde Franse organist Jean Langlais. Bij Hiedemann hoorde je als het ware de middeleeuwse muziekinstrumenten uit het Open Hofkerk-orgel op komen en via Sweelinck ging Jan Hoegee naar modernere muziek.

Een voordeel van een klein publiek is dat er in de pauze voldoende koffie is.

Na de pauze musiceerden Wim Does en Susanna Veerman. Zij is sopraan en zong Jerusalem uit het oratorium Paulus van Felix Mendelssohn met Wim Does op het orgel. In het vorige concert zong Elly Polhuis hetzelfde lied. Daarna zong ze het Panis Angelicus van César Franck en tot slot speelde Wim Does het Passacaglia c-moll BWV 582 van Johann Sebastian Bach.

Voorzitter van de kerkenraad van de PKN gemeente Pendrecht – Heijplaat, At Polhuis bedankte tot slot de musici.

‘Een goed orgel moet wel bespeeld worden’, zei hij.

Nou, dat gebeurde die middag dan ook.

Jan van Dijk, op de onderste foto helemaal links, voorzag tot slot: Lara Schaffner, Susanna Veerman, Wim Does en Jan Hoegee, van links naar recht, van een fles wijn als dank voor het mooie concert.

Het volgende concert is op zondag 4 oktober. Dan wordt het oratorium Paulus van Mendelssohn uitgevoerd door solisten, koor, orkest en orgel onder leiding van Willem Blonk. Het gaat dan om een samenwerkingsproject met Open Hof Rotterdam Ommoord.