Europese Orgelmuziek en Zondagmiddagmuziek organiseren 40-jarig jubileumconcert van het orgel in de Open Hofkerk

40 JAAR OPEN HOF ORGEL WORDT GEVIERD IN HET KADER VAN TWEE SERIES:
EUROPESE ORGELMUZIEK en ZONDAGMIDDAGMUZIEK
ZONDAGMIDDAG 15 MEI, AANVANG 15.00 UUR
Sliedrechtstraat 57, 3086 JL Rotterdam

De stichting Rotterdam Orgelstad organiseert 20 concerten in de maand mei rondom het thema Europese orgelmuziek in 15 verschillende kerken door heel Rotterdam. Eén van deze concerten vindt plaats in de Open Hofkerk te Rotterdam-Pendrecht. Omdat het precies 40 jaar geleden is dat dit orgel werd ingewijd wordt er ook een feestje gevierd. Daarom komt het goed uit dat er feestelijke Spaanse orgelmuziek gespeeld gaat worden. Het Open Hof orgel beschikt over een “spaanse” trompet. Dit is een rij orgelpijpen die horizontaal de kerk in steekt waardoor de penetrante klankkleur goed tot zijn recht komt. Spaanse orgelmuziek is echter niet alleen met schetterende trompetten maar vaak ook heel ingetogen en rustgevend.

Na de pauze is het programma anders van samenstelling. Dan kunt u luisteren naar de keuze vanuit de Open Hof gemeente, bekende orgelwerken van o.a. Bach, Handel en Mendelssohn.

De organist Jan van Dijk kreeg zijn vakopleiding aan het Rotterdams Conservatorium bij Arie J. Keijzer. Ook studeerde hij piano en kerkmuziek. Zijn eerste aanstelling als organist kreeg hij op 13-jarige leeftijd in Oude-Tonge, later is hij 10 jaar organist geweest in Middelharnis en in Zierikzee. Sinds 1982 is hij organist van de Open Hofkerk in Rotterdam-Pendrecht.

Om het feest compleet te maken biedt de kerkenraad dit concert gratis aan en krijgen de bezoekers na afloop een consumptie. U kunt dan kerk en organist feliciteren met 40 jaar Open Hof orgel.
Er is een boekje verkrijgbaar waarin de historie van het orgel beschreven is.
Ook is er een dubbel CD te koop van organist Gerben Mourik die 4 neo-barok orgels bespeelt, waaronder het Open Hof orgel. Dit orgel siert ook de CD-hoes.

Volgende concerten in de serie zondagmiddagmuziek:

18 september concert door Jan van Dijk ter viering van zijn 50-jarig organisten jubileum.

11 december concert door Vocaal ensemble “Ad Libitum” o.l.v. Frank de Groot en organist Bas de Vroome. Kerstmuziek van Hugo Distler en Julius Röntgen.