Het podium en de voorjaarsnota in De Echo

Wanneer er een activiteit, evenement of festival is op Plein 1953 is het iedere keer zoeken naar een plek om krachtstroom vandaan te halen. Vaak komt er dan een aggregaat en een dergelijk ding maakt herrie. Of je moet een kostbaarder exemplaar laten komen. Achtergrond-geruis blijf je altijd houden.
Er moet ook iedere keer gezocht worden naar een podium. Op het Plein verschenen al allerlei soorten. Een grote vrachtwagen met alles erop en eraan, een aanhangwagen, podia, die je deel voor deel op moet bouwen, noem maar op.
Kunnen we daar geen definitieve oplossing voor bedenken? Met de gebiedsmanager van Pendrecht Zet Door, werd een aantal terug gekeken hoe men dat in andere wijken opgelost heeft. Op het Pijnackerplein in het Oude Noorden heb je bijvoorbeeld nog zo’n ouderwetse muziektent, op Heijplaat staat een prachtig bouwwerk om concerten te houden en in de Beverwaard bouwde men een podium met elektrische voorzieningen in de buurt van het winkelcentrum op een grasveld.

Er ging een groepje ambtenaren aan het werk en zij bedachten iets moois. Er werd nog iets bij betrokken. Namelijk de fontein in de vijver voor Plein 1953. Fontein? Nou ja een simpele waterstraal ergens in het midden van de vijver. Soms, bij een stevige bries, waaide het water het plein op en had je een gratis regenbui.

We maken een podium met allerlei voorzieningen en zorgen ervoor dat er ‘s avonds of als het niet in gebruik is een mooi waterornament in de vijver ligt. Dat was het idee.

In de eerste editie van het wijkmagazine ‘In de Kijkerd’ stond een prachtige artist impression en reikhalzend werd uitgekeken naar het podium annex waterornament.

Er kwam een aannemer, er werd geheid. Men wilde in april 2008 al op het podium beginnen, maar zoiets duurt altijd even langer dan je bedenkt. Eind 2008 was het podium klaar. Klaar?
Toen begon de ellende pas. Er lag een betonnen plaat en er zou verlichting langs de rand komen en water over die plaat gepompt worden.
Het duurde even voordat alles goed werkte en het podium met verlichting, het pompmechanisme en de kap plaats kon vinden. In die tijd namen de meeuwen en de eenden het in gebruik als een mooi platform om op te zitten. Natuurlijk werd het er niet schoner op. Gekscherend werd het waterornament de Meeuwenplaat genoemd.

Toen eenmaal het water over de plaat stroomde werd het er niet beter op. Het podium verkleurde en kreeg een dikke laag alg. Voor de oplevering samen met het afronden van de maand van Martin Makoma, de tweede held van de campagne Pendrecht is Goed Bezig, moest er eerst met een hoge druk spuit grondig gereinigd worden. Ook bleek het opbouwen en afbreken van de kap een tijdrovende zaak. De verlichting, die uit vier opvolgende kleuren bestond, heeft maar heel even gefunctioneerd.

En dan komt De Echo van woensdag 19 mei met een verslag over de behandeling van de voorjaarsnota in de deelgemeenteraad. Dagburgemeester Mario Bosch kijkt altijd uit naar dit blad. Hij constateerde een laag Pendrecht-gehalte in deze editie en vond dat dat helemaal goed gemaakt werd met het artikel op de achterpagina. De schrijver van het artikel noemt het een erfenis van het vorige dagelijks bestuur. “Dit podium dat vorig jaar met veel toeters en bellen officieel is geopend is na deze opening vrijwel ongebruikt gebleven. Alle mooie plannen ten spijt zijn het alleen de meeuwen, die dankbaar gebruik maken van deze plek.
Voor vele Pendrechtenaren beter bekend als de Meeuwenplaat. Ondanks dat het podium vrijwel niet wordt gebruikt is er wel een bedrag gereserveerd. De nieuwbakken portefeuillehouder financiën Theo Coskun geeft aan dat het hier gaat om een reservering voor het beheer van het podium en niet om de programmering. De programmering zelf is een ander punt waar het nieuwe DB naar moet kijken.
Het podium is er niet voor niets neergelegd en moet worden gebruikt.”

De foto’s komen uit een diapresentatie van Andries Haak. Mooie plaatjes levert de Meeuwenplaat in ieder geval wel op.
En een scan van het artikel op De Keerzijde, zoals de achterpagina van dit Huis aan Huis – blad heet.