Moederdag in wijkgebouw de Middelburgt

De activiteit in de Middelburgt begon met een optreden van kinderen voor de moeders. De kinderen hadden ‘s middags wat voorbereid voor de moeders.

Rebecca las een verhaal voor uit het boek ‘Het grote verhaal’ van Joseph Uko Inyang.
Het boek staat vol korte verhalen en Rebecca had hoofdstuk 6 uitgekozen: ‘Meleexa, de ondeugende jongen’.

Een verhaal dat goed bij Moederdag past. Meleexa woont in het dorp Akwete en een heel koppig en stout typetje. In zijn familie met drie andere jongens en twee meisjes was hij het zwarte schaap. Door zijn gedrag werd het allemaal alleen maar erger.
Naar school gaan daar had hij geen zin in. Hij belandde meestal tussen andere straatjongen en ging met hen mensen beroven. Op een kwade dag maakten ze het plan om de geit van het schoolhoofd te stelen. Ze roosterden het beest en aten het op. Ze werden echter betrapt en de bovenmeester ging met een aantal leraren achter hen aan. Meleexa raakte bij het wegrennen gewond door ijzerdraad in zijn buik. Zo erg dat zijn nieren niet meer werkten.

De dokter ontdekte dat hij een nieuwe nier nodig had. In zijn familie had alleen zijn moeder dezelfde bloedgroep als Meleexa. Maar zij had maar één werkende nier en zou sterven als ze die aan haar zoon gaf. De familie had zoiets van laat die niksnut maar sterven. Zijn moeder wilde echter iets heel anders. Zij vond dat haar kind nog een heel leven voor zich had en dat zij op haar 60ste jaar al lang genoeg geleefd had.

Na de operatie hoorde Meleexa dat zijn moeder door hem overleden was. Dat gaf hem zo’n schok dat hij zijn leven fundamenteel beterde. Tot grote verbazing van zijn dorpsgenoten.

Voor de verzamelde moeders was er een maaltijd en vervolgens een optreden van Big Mama. Big Mama zong fraaie liedjes, maar de bezoekers hadden al snel door dat het hier om een bijzondere moeder ging.
Een ‘moeder met een zware stem’ en wel heel erg grote handen. Dat werd natuurlijk lachen.

En dat allemaal maar voor de somma van € 2,-