Orgel van de Open Hofkerk wordt zeer gewaardeerd

Een mooi instrument dat orgel van de Open Hofkerk en afgelopen zaterdagnacht mocht iedereen erop spelen.
Alles uit het orgel halen, is zijn hobby. Zij sportschoenen gingen uit. Op je sokken kun je die baspedalen beter beroeren.
Na afloop zat hij een beetje verhit uit te blazen. Jaco Kraak kan er wat van. Hij speelde alsof hij in de grootste kerk van Nederland zat. Dat is de Open Hofkerk niet maar er zit wel een prachtig en bijzonder orgel in die kerk. Hij speelt in het Antonius verzorgingshuis en in Barendregt tijdens kerkdiensten. Het Open Hofkerk orgel is iets speciaals en hij greep tijdens de Nacht der kerken de kans, die hem geboden werd met beide handen aan.

Hij woont in Vreewijk en zijn oma, die in de Tarwebuurt woont kijkt met een vriend van hem bewonderend toe. Zij is trots op hem.
‘Misschien heeft hij dat wel van mij’, zegt ze vertederd. ‘Zijn ouders zijn helemaal niet zo muzikaal en mijn man had dat ook niet. Thuis was er een harmonium vroeger en later had ik een elektronisch orgel, maar daar was geen ruimte meer voor. Jammer eigenlijk.’

Ze heeft een andere kleinzoon, die in Monster op het kerkorgel speelt.

Ada Staat zingt later het Ave Maria en wordt door Jan van Dijk begeleid op het orgel. Dat gaat met minder ‘geweld’ gepaard. Jan van Dijk heeft zo zijn bedenkingen bij organisten als Jaco. Maar Jan is dan ook de organisator van de zondagmiddagmuziek en dan komen de grote componisten voorbij.

De Nacht der kerken heeft vele gezichten. Dat bleek later op het kerkplein voor de Laurenskerk. En misschien wordt het in de toekomst nog bonter.