Sloop Olvoo-kerk in Zuidwijk begonnen

Oorspronkelijk hadden zowel Pendrecht als Zuidwijk een eigen katholieke kerk: Pendrecht de Sint Bavokerk en Zuidwijk de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen Kerk (kortweg: Olvoo-kerk). De kerkgebouwen hebben een aantal overeenkomsten: ze zijn ongeveer even oud, staan langs de Slinge en beide godshuizen zijn ontworpen door Harry Nefkens.

In de loop der jaren zijn de parochies van de beide kerken kleiner geworden en op 1 januari 2004 is de parochie van de Olvoo-kerk samengegaan met de Bavoparochie tot de nieuwe Lourdesparochie met als kerkgebouw de Pendrechtse Sint Bavokerk. Sinds die datum is de Olvoo-kerk niet meer in gebruik en na 6 jaar leegstand wordt het Zuidwijkse gebouw nu gesloopt om plaats te maken voor woningen.

De Sint Bavokerk in Pendrecht heeft onlangs op indrukwekkende wijze het 50-jarig bestaan gevierd, daar is meer over te lezen op deze site. Het gouden jubileum van de Olvoo-kerk op 25 maart 2009 is in volledige stilte voorbijgegaan, het gebouw stond toen immers al leeg. Over enkele weken is de Olvoo-kerk voorgoed verleden tijd.

De ansichtkaart (onderste foto) laat de Olvoo-kerk zien enkele jaren na de bouw. Wie goed kijkt ziet op de zijgevel de sculptuur die na de sluiting in 2004 is overgebracht naar de Sint Bavokerk.