Tourkoorts in Rotterdam, wanneer gaat het wielerbacil broeien in Pendrecht?

Op het World Trade Center staat in grote gele letters een uitspraak van Joop Zoetemelk. Nederland’s grootste tourwielrenner. Joop heeft veel titels uit de Tour op zijn naam staan. Hij won hem in 1980 en is de renner met de meeste tourstarts ooit op zijn naam. 16 om precies te zijn. Joop zei nooit veel, maar wat hij zei maakte wel indruk.
Bijvoorbeeld: ‘De Tour win je in bed’, meestal rond een uur of negen ‘s avonds zocht hij zijn bed op en zorgde ervoor dat hij de volgende uitgeslapen aan de wedstrijd begon.

De andere uitspraak is van een ander Tourfenomeen. Nee niet Eddy Merckx. Eddy Merckx is weliswaar de grootste tourrenner ooit, maar er zijn weinig uitspraak van hem blijven hangen. Eddy Merckx is België’s trots. Als er iemand België moet redden van de ondergang dan is hij het wel. Vlaming, Waal of Brusselaar? Allemaal dragen ze Eddy in hun hart.
De uitspraak op het kantoor en verkooppunt van de ANWB op het Binnenwegplein is van Lance Armstrong. Hij won 7 keer op rij de Tour de France en zal straks in juli er in Rotterdam ook bij zijn. Na de zevende keer stopte hij met wielrennen, maar begon vorig jaar opnieuw aan een tweede carrière zou je kunnen zeggen. Zijn ploeg, Astana, won met een andere renner, Alberto Contador, de editie van de Tour de France van 2009. Armstrong werd knap derde. Hij heeft naast zijn zegereeks een reeks van uitspraken en boeken op zijn naam staan. Je public relations goed verzorgen is zijn tweede natuur. Veel mensen dragen zijn gele bandje met daarop ‘livestrong’, als symbool voor de medische strijd tegen de vreselijke ziekte kanker. Lance leed zelf aan teelbalkanker en overwon de ziekte. Zij stichting heet Livestrong en hij zamelt met campagne fondsen in voor onderzoek om deze ziekte definitief uit de wereld te bannen.
Op het centrum staat: “Pain is temporary. Quitting lasts forever” Pijn is tijdelijk. Opgeven is voor altijd. Een andere uitspraak van hem is “Never give up!” Geef nooit op.
Pijn moet hij opnieuw overwinnen om straks op 3 juli aan de start te staan met een nieuwe ploeg, Radioshack. Hij viel onlangs in de Ronde van Californië en moest wel opgeven. Op het shirtje van de ploeg staat ook Livestrong als sponsor. Met geld maak je geld voor de kankerbestrijding. Zo zit hij in elkaar.

En in Pendrecht?
Het oranje grijpt al aardig om zich heen. Diverse straten kleuren al aardig bij.

Geel ontdekte dagburgemeester, Mario Bosch, op een transformatorhuisje in de Melissantstraat. Maar er komt meer. Want op 19 juni Fietst Pendrecht zich FIT! Fit voor de Grand Départ op 3 juli. Zondag 4 juli komt de Tour de France aan de wijk voorbij over de Groene Kruisweg en dat zal vast niet onopgemerkt gaan gebeuren.