Wim Blauw gaf les aan opbouwwerkers op de Opzoomer Academy

Hij maakte gebruik van moderne communicatiemiddelen. Er was een beamer en een laptop en geluidsboxen. Met behulp van filmpjes maakte hij duidelijk hoe sommige zaken helemaal verkeerd kunnen gaan. En waar je rekening mee moet houden als je wilt communiceren met elkaar en je afkomst is nogal verschillend.
Landen als Nederland en België lijken heel veel op elkaar, maar er zijn toch heel grote verschillen. De hiërarchie in België is veel verticaler dan in het horizontale Nederland. Japanners en Chinezen lijken voor Nederlanders identiek, maar er zijn terreinen waarop zij nogal tegengesteld zijn. Nederlanders hebben veel gemeen met Zweden en Denen, maar dan houdt het al gauw op. Fransen, Spanjaarden, Italianen en Portugezen, alsof je naar een andere wereld gaat. En toch wonen we allemaal in Europa en dat is weer een klein werelddeel van de wereld.
Wie ben je? Wat moet een nader van je weten om gemakkelijk met je te kunnen communiceren? Luidde de eerste vraag die dr. Wim Blauw van de Erasmus Universiteit en gespecialiseerd in intercultureel communiceren aan 20 opbouwwerkers voorlegde. Er ontstonden geanimeerde gesprekken in zogenaamde buzz-groepen en de opbouwwerkers werden heel wat wijzer van Wim Blauw. Hij heeft dan ook een rijke ervaring en is met veel bedrijven in de slag geweest om ervoor te zorgen, dat de samenwerking tussen mensen, die met elkaar moeten werken gemakkelijker te laten verlopen. Dat vertoont veel gelijkenis met hoe buren in de straat met elkaar om zouden kunnen gaan. Nabuurschap is wat anders dan als collega’s samenwerken of als bedrijven met elkaar onderhandelen. Het is wel heel handig als je begrijpt waarom mensen uit een andere omgeving reageren zoals ze reageren en hoe ze het liefst benaderd worden. Nederlanders blijken met weinig culturen de manier van je uitdrukken gemeen te hebben. Zij zijn vaak heel direct en daar zijn hele volkstammen niet van gediend. Die vinden dat respectloos en zullen eerst proberen een sfeer te kweken waarin je wat makkelijker kan zeggen wat je zeggen wilt. Mooie voorbeelden van miscommunicatie volgden via filmpjes, die Wim Blauw had meegenomen naar de training.
Misschien kan Wim die ook een keer bij de Pendrecht Universiteit vertonen en kan er Pendrecht mee gewerkt worden om op die manier de muren tussen de verschillende culturen wat werkbaarder te maken.