Workshop Museum Rotterdam was zeer leerzaam

Jacques Börger van het Historisch Museum Rotterdam heette de groep aankomende fotografen welkom. Zijn collega Emily omschreef de opdracht en gaf commentaar op de foto’s. 10 cursisten tijdens de eerste workshop met interactieve wandeltocht door Pendrecht van het Museum Rotterdam.
Jacques Börger is stadshistoricus en ook hoofd communicatie en educatie van het Historisch Museum Rotterdam. Hij heette zaterdagmiddag rond één uur de groep aankomende fotografen welkom.

Hij was niet alleen. Emily, kunstenares en thuis in de fijne kneepjes van digitale fotografie en direct printen, omschreef de opdracht en gaf later commentaar op de foto’s van de 10 cursisten. die ingeschreven hadden op de interactieve wandeltocht van het Museum Rotterdam.

Verder waren er nog twee medewerkers aan de cursus. Eéntje voor de administratie en het innen van het cursusgeld van maar € 7,50. Een schijntje voor zo’n 3 uur wijzer worden op het gebied van de stad Rotterdam en haar geschiedenis en hoe je dat het beste in beeld kunt brengen. En andere, die graag met de cursisten wilden praten na afloop, was onderzoeker en gaat iets moois publiceren over het Museum Rotterdam, dat helaas ook onder vuur ligt als het om de financiering gaat.

De stadshistoricus begon met een introductie over Pendrecht. Een wijk die gebouwd is volgens een stedenbouwkundig plan en een gedachte, de wijkgedachte van de jaren 40 en 50. Dat was volstrekt nieuw. Daarvoor werden delen van Rotterdam gewoon straat voor straat gebouwd zonder plan. Er waren weliswaar al wijken als Spangen en Betondorp in Amsterdam gebouwd volgens een tekening op de tekentafel, maar de wijkgedachte was er toen nog niet.

Pendrecht was wat dat betreft een wereldvermaarde wijk. Lotte Stam Beese ontwierp de wijk met veel groen, open en met veel zichtlijnen. Jacques was benieuwd of de cursisten dat ook terug zouden zien tijdens de wandeling door de wijk en daar mooie foto’s van zouden kunnen maken. Na afloop van de wandeling moest iedere fotograaf ook een korte toelichting geven op zijn of haar foto.

Emily maakte opdracht nog een beetje specialer. De cursisten mochten maar 6 foto’s maken en moesten er uiteindelijk ééntje uit kiezen die op de plattegrond geplakt zou worden. Hoe kun je zoiets doen? Hoe druk je zo snel een foto af? Nou, heel eenvoudig de mensen van cursus hadden een printertje meegenomen en konden ter plekke foto’s printen.

De wandeltocht zou door de Herkingenbuurt en de Zierikzeebuurt gaan en uiteindelijk via Plein 1953 weer terugkomen in Restaurant Zuiderkroon.

Op de plattegrond waren al vast 3 foto’s als voorbeeld opgeplakt. Eéntje van een hek bij de toegangen tot de tuintjes achter de woningen in Nieuw Herkingen, waarmee een streep ging door de gedachte van de stadsarchitecte om alles open en toegankelijk te houden. In deze tijd wordt er meer prijs gesteld op een afgesloten binnenterrein, dan in de jaren 50.