Worms@work: Shoarma van buffalo-wormen

Onlangs vond in het Arboretum Pendrecht de projectstart plaats van “worms@work”, wormen aan het werk. We nemen u graag mee in de achtergrond van dit project, dat een initiatief is van Project SoylentBlue, en de plannen voor de komende maanden.

Mobiele, circulaire meelwormkwekerij

De kick-off was het startsein voor de bouw van een mobiele meelwormkwekerij die vanaf mei in de tuin staat (tot begin november). Het bijzondere aan de geplande kwekerij is dat deze volledig circulair zal zijn. De meelwormen die hier gekweekt gaan worden, zullen onder meer worden gevoerd met het afval uit de tuin. Dit bevat namelijk veel voedingstoffen waar de diertjes goed op kunnen gedijen – in ruil daarvoor helpen ze mee met het maken van compost. De restanten van de kweek kunnen namelijk weer door de tuinders worden gebruikt om hun tomaatjes te mesten. Ook zal de plek worden gebruikt om onderzoek te doen naar de compostering van biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal d.m.v. insecten.

Een initiatief van Project SoylentBlue

Worms@work is een initiatief van Project SoylentBlue, een onderzoeksproject dat zich verdiept in de toepassing van insecten en andere organismen binnen de circulaire economie. Ook wil Project SoylentBlue aandacht generen voor de stedelijke afvalproblematiek — en (bio)circulaire oplossingen daarvoor onder de aandacht brengen.

Van reststroom naar proteïnes

Concreet willen de organisatoren in Arboretum Pendrecht met een duidelijke show-case laten zien hoe we met de natuur kunnen samenwerken binnen een circulaire economie. Meelwormen en andere insecten kunnen ons namelijk helpen om restromen om te zetten in waardevolle proteïne. Zo kun je afval dus gebruiken als een grondstof voor de productie van vleesvervangers (al zijn insecten natuurlijk ook vlees). Omdat er grenzen zitten aan de normale vleesproductie maar de vraag naar proteïnes wel stijgt, is het goed om na te denken over alternatieven. Insecten vormen een efficiënter en voedzamer alternatief dan veel plantaardige vleesvervangers.

De wormen die in de pop-up kwekerij worden gekweekt, zullen worden verkocht als b.v. kippenvoer – of voor mensen om ze elf te eten! Dat kan namelijk gewoon  – en is daarbij goedkoop en gezond.

Workshops

Tijdens de duur van het pop-up project, zullen er ook workshops worden georganiseerd. In totaal zullen er 4 zulke workshops worden georganiseerd in het voorjaar en de zomer. Ook zullen er 4 workshops worden georganiseerd waar kunt leren hoe je lege verpakkingen etc. kunt hergebruiken op een creatieve, kostenbesparende manier

Samenwerking kinderfaculteit

Het educatieve karakter van het project sluit goed aan bij de ambities van de Kinderfaculteit. In ruil voor de staplek in de tuin, zal Project SoylentBlue zich het komende jaar een actieve bijdrage leveren aan jeugdeducatieprogramma van Stichting Pendrecht Vooruit/Vitaal Pendrecht.

Kick-off

Tijdens de kick-off van worms@work gaf initiatiefnemer Willem Flinterman een korte presentatie over het project, gevolgd door een welkomstwoord van Gerard Smulders. Hierna volgde er een insecten-lunch, die bestond uit shoarma van buffalo-wormen van “de Krekerij” en gebraden meelwormen uit eigen kweek.

Het was mooi weer en een heel geslaagde middag! Hieronder delen we graag de foto’s van de kick-off met u!