Zomercarnavaloptocht door Pendrecht

De tocht zou vertrekken om 15:00 uur. Dat werd een kwartiertje later. Op dat moment blies de leider van de brassband MUB, Patrick de Agua Rosada, op zijn fluitje en klonken de trommels tot ver in de omtrek. De danseresjes van de MUB kwamen ook tegelijkertijd in beweging en stuk voor stuk gingen de groepen op weg.

Allemaal achter de politieauto van buurtagent, Han Adema, aan.

Achter de MUB kwamen de African United Women met de helden Joke Spijker en Sylvia van Eyk.

Zij werden gevolgd door een mini-truck met geluidsapparatuur en een tropical geklede carnavalsgroep erachter aan.

Marlon Brown kwam na hen als de Farao en de toeschouwers hadden een warm applaus voor hem.

Opnieuw een mini truck met muziek gevolgd door de groep van Kimberley Marlin, Elégance. Zij liepen een bekende route. Pendrecht is immers hun wijk. Kimberley was niet de enige die opviel ook de kandidaat voor Zomercarnavalsqueen, Qiona Hernandez, had een dergelijke tooi aan dat ze maar net door straten van Pendrecht kon.

De stoet werd gesloten door de Queen van het Zomercarnaval 2010 zelf. Laïla Blancheville was met haar groep People’s Choice uit Spijkenisse ook van de partij en zij lieten van zich spreken. Prachtige kostuums en enorme hoeden.

De stoet ging vanaf Valckensteyn over de Abbenbroekweg en sloeg de Middelharnisstraat in. Diverse raampjes gingen open. En glimlachende mensen keken toe. ‘Dat heb ik nou altijd gewild!’, riep Diana Henriquez, toen de stoet langs haar woning kwam aan de Abbenbroekweg. Wie weet doet zij ook mee als er volgend jaar opnieuw een dergelijk initiatief komt.

De stoet hield het verkeer op de Slinge even op. Maar vanuit de auto’s klonk geen gemor. Voor een dergelijke feestelijke stoet zou dat ook vreemd zijn, toch?

Langs de kerk en de grote flat op de hoek van Slinge en de Kerkwervesingel zag het er allemaal erg mooi uit.

En vervolgens opnieuw opstopping op de Slinge, want de stoet moest de Krabbendijkestraat in en toog nar Plein 1953.

Daar waren inmiddels behoorlijk wat toeschouwers komen kijken. Zij wilden wel eens zien hoe Exotic Pendrecht was.

De groepen werden aan het publiek voorgesteld en lieten stuk voor stuk voor het podium een klein showtje zien.

Op het podium werden uiteraard Kimberley, maar ook Laïla Blancheville geroepen om een speciale gebeurtenis mee te maken.

Want wie had er destijds voor gezorgd dat het Zomercarnaval naar Rotterdam kwam? Precies een bewoner van Pendrecht. En dat is ie al heel lang: Marlon Brown, de Farao.

Geheel verrast werd hij door de organisatie in het zonnetje gezet met een unieke plaquette als beloning voor wat hij voor het zomercarnaval en voor Pendrecht betekent.

Marlon was erg verbaasd. Hij wilde iedereen bedanken en gaf een kleine schets van wat hij jaren geleden in Pendrecht aantrof. Hij was de enige Antilliaan, ja één van de weinige personen met een donkere huid in de wijk en werd oor iedereen bekeken. Sommige mensen dachten dat hij schmink op had en wreven op zijn gezicht om te kijken of het losliet. Dat is nu wel anders. Marlon is daar blij mee en hij wenste dat er nog veel feesten kwamen als Exotic Pendrecht.

Er werden veel plaatjes gemaakt van Farao Marlon en de runner up Queen van 2009, Kimberley aan zijn rechterkant en de Queen van het Zomercarnaval 2010 aan zijn linkerkant.

Een uniek plaatje op een podium in Pendrecht.