Zwartboek over aanbesteding welzijnswerk Charlois gepresenteerd

Woensdagavond werd in de Kapelburg door oud-medewerkers van Charlois’ Welzijn een zwartboek gepresenteerd waarin het faillissement van hun werkgever beschreven wordt. Zij willen daarmee voorkomen dat hetzelfde in andere gemeenten gebeurt. Op de website van de Abvakabo is het zwartboek binnenkort te downloaden.
Vermogen in ONbalans

is de titel van een zwartboek over de aanbesteding van het welzijnswerk in Charlois van de tweede helft van 2011. Het boekwerk werd gemaakt door oud-medewerkers van Charlois’ Welzijn en werd woensdagavond 5 september in de Kapelburg in Zuidwijk gepresenteerd.
Het zwartboek gaat over het failliet gaan van de stichting waarbij de welzijnswerkers werkzaam waren in Charlois – Rotterdam. In het zwartboek staat op duidelijke wijze wat er de afgelopen decennia is gebeurd met het welzijnswerk in Rotterdam. De oud-medewerkers willen hiermee voorkomen dat hetzelfde in andere gemeentes gebeurt.

Abvakabo FNV heeft aanbevelingen gedaan die leiden tot beter welzijnswerk. Deze aanbevelingen zijn aan het zwartboek toegevoegd.

Tijdens het welzijnsdebat op donderdag 6 september 2012 werd het zwartboek officieel overhandigd door Hans Wijers aan Marijke Vos, voorzitter van de MO Groep welzijn.

Die aanbevelingen zijn:

Zorg voor voldoende autonomie van professionals en een goede verantwoording;

Gebruik het ‘Boskoop model’ als alternatief voor de Europese aanbestedingsprocedure;

Kijk kritisch naar bezuinigingen op welzijn;

Zorg voor ruimte voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden;

Betrek professionals veel meer bij het beleid.

Faillissement

Begin dit jaar is de welzijnsorganisatie Stichting Charlois’ Welzijn failliet verklaard. Dit is een direct gevolg van de aanbesteding op het welzijnswerk zoals door de deelgemeente in Charlois is uitgevoerd. Een aantal oud-medewerkers van deze Stichting hebben onderzocht hoe het zover heeft kunnen komen.

Dat heeft geresulteerd in een rapport getiteld: Vermogen in onbalans – Een zwartboek over de aanbesteding welzijnswerk Rotterdam- Charlois.

Het zwartboek is binnenkort te downloaden van de website van www.abvakabo.nl