De Stroken, renovatie van 28 woningen aan de Ooltgensplaatweg

Op de site van de Tuin op het Zuiden lezen we dat het renovatieproject ‘De Stroken’ van start is gegaan.

En over het project wordt verder gezegd:
“In dit project worden de woningen aan de Ooltgensplaatweg gerenoveerd en verticaal samen gevoegd tot 28 maisonnettes. De woningen worden sociaal verhuurd en u kunt reageren via de woonnet Rijnmond.
De woningen worden in het najaar van 2012 opgeleverd.”

Dagburgemeester Mario Bosch maakte zaterdag 21 januari een aantal foto’s van dit bijzondere project. Bijzonder? Ja, eigenlijk wel een beetje, want als de voormalige wijkpredikant At Polhuis zich er niet mee bemoeid had, zouden de portiekflats gesloopt zijn en zouden er op deze plek eengezinswoningen verrezen zijn. De eerste studies naar het verticaal samenvoegen van de woningen leverde een negatief resultaat op. De maat van de voor- tot de achtergevel zou te weinig ruimte bieden om het succes van wat er in de Melissantstraat en de Middelharnisstraat in het project Zuiderdiep gebeurde te herhalen.

Bij een bespreking drong de predikant erop aan nog maar eens goed te kijken. Hij zou het zonde vinden als niet alles nauwkeurig bekeken zou zijn voordat de Nieuwe Unie tot sloop zou besluiten. De flat was immers beeldbepalend. Bovendien bleken de woningen in Zuiderdiep duidelijk in trek bij de zittende bewoners, dus zou je op die manier bouwen voor bewoners uit de wijk. De prijs maakten de woningen ook haalbaar voor hen. Nieuwbouw zou vast leiden tot koopwoningen en daar waren er in de plannen voor de herstructureringsstrook al genoeg van.

Een nieuwe studie leidde tot een positief resultaat. Het bleek wel te kunnen. Het enthousiasme van de huurders en kopers van Zuiderdiep hielp overigens mee. Architectenbureau Van Schagen werd aan het werk gezet. En inmiddels is de aannemer begonnen. Er zal flink aangepakt moeten worden om de renovatie in het najaar rond te hebben. Maar dat moet realiseerbaar zijn.

Op de flatgebouwen in de Melissantstraat en Middelharnisstraat is kunst aangebracht in de vorm van de ‘Raamvertellingen’. Vitaal Pendrecht heeft een aanvraag bij een fonds in voorbereiding om ook op De Stroken raamkunst te realiseren. Dat zou mooi zijn om de samenhang met Zuiderdiep te onderstrepen. Bovendien staat de flat op een markante plek langs de Metrobaan en kunnen reizigers met de Metro attent gemaakt worden op de kunst en daarmee de wijk aantrekkelijk maken om in te wonen.

Eén van de foto’s van de dagburgemeester met de figuren van de kindvriendelijke route op de voorgrond doet al kunstzinnig aan. De flat lijkt met de afscherming ingepakt zoals de Bulgaarse kunstenaar, Christo Vladimirov Javacheff, Pont Neuf en Rijksdag inpakte. Het is misschien een beetje pedant om De Stroken met Pont Neuf te vergelijken maar bij Pont Neuf stonden er niet van die mooie zeehondjes voor.

De Stroken zullen vast iets opleveren om trots op te zijn en de wijk nog mooier maken dan ie al is.