Expositie Eveline van Rooy en Petra Giorgi geopend

Ook dagburgemeester Mario Bosch was op de opening. Rieks Westrik richtte zich in zijn verhaal bij de opening ook expliciet tot deze hoogwaardigheidsbekleder in de wijk Pendrecht:

“Op het gevaar af, dat dit een veel te lang verhaal wordt. Mijn collega Bien Hofman zal erop letten dat ik niet ver uitweid. Maak ik toch ff van de gelegenheid gebruik om op zo’n fraaie zondagmiddag als vandaag wat te zeggen. Eveline heeft door mij te vragen de opening te verrichten misschien niet precies de consequenties daarvan overzien.
Ik ben opbouwwerker in deze wijk en heb zo mijn gedachten over Pendrecht en ook over kunst. Maar ik leg die gedachten ook meteen weer op het raamwerk van het weefgetouw, of misschien is het hier beter om te spreken over het linnen van het schildersdoek. En kan niet nalaten om te kijken wat er achter zit.
Eveline van Rooy doet dat ook. Onlangs spraken we elkaar en werd me dat duidelijk.
‘In zijn boek “Een antropoloog op Mars” schildert Oliver Sacks hoe ons brein erin slaagt onszelf voortdurend één groot verhaal op te dissen. Onze hersenen lijmen gevoelens, gedachten en allerlei dingen buiten onszelf aan elkaar, ze leggen de meest arbitraire verbanden en laten ons vervolgens, via waanzinnig ingewikkelde processen, geloven dat heel die machinerie ‘waar’ is. Gemakshalve noemen we die constructies ‘de werkelijkheid’ en alleen gestoorde mensen, wetenschappers en sommige kunstenaars verkiezen het om zo nu en dan achter dat gordijn te kijken. Voorbij de draden van het weefgetouw. Voorbij de ingenieuze intriges van het verhaal dat we onszelf zo overweldigend normaal vertellen.’ Die wijsheid is allemaal niet van mezelf. Onlangs kwam er een onderzoeker bij me langs en hij begon zijn verhaal over wijken met deze fraaie zinnen.
De werkelijkheid?
Zo vind ik dat kunst en cultuur er bekaaid vanaf komen in deze interessante wijk, waarvan het ontwerp ontsproten is aan het brein van Lotte Stam Beese. Geen gemakkelijk vrouw en net zoals Pendrecht geen gemakkelijke wijk, want wat gebeurt er. Mario Bosch reageert met een email op mijn gedachte en die zal ik even integraal aan u doorgeven:
Beste Rieks,
Volgens mij ken jij lang niet alle kunstwerken in Pendrecht. Er is op dat gebied in de wijk heel wat te zien maar je moet wel weten waar je het kunt vinden. Op mijn website www.mario-bosch.nl zijn twee pagina’s gewijd aan kunstwerken in Pendrecht. En om aan te tonen dat het geen loze kreet is: als je op het pleintje voor metrostation Slinge gaat staan en goed om je heen kijkt kun je 6 (zes!) verschillende kunstwerken zien. Het betonreliëf van Carla Kaper in de hal van het metrostation, de Kariatiden van Hans Verkerk op de zuilen van het metroviaduct, het gedenkteken voor Sedar Soares van Rex Mundio op de rand van het parkeerdek, het tableau van Adri Blok in de zijgevel van de flat aan de Ooltgensplaatweg, het Monopolybord van Rex Mundio op de “OWG-locatie” en (wel goed kijken) het mozaïek van J. van Schagen in de hal van de Zuiderparkflat. Hoe bedoel je, er is weinig kunst in Pendrecht?
de Dagburgemeester

Mario ik reageer hier weer op en zeg je:

Statische dingen Mario.

Wat beweegt en wat iets doet in de wijk is deze galerie en
is Eveline van Rooy, die met haar kunst en haar galerie iets toevoegt aan de wijk.
Maar ik vraag ook iets meer van haar. Er is een website en die heet www.vitaalpendrecht.nl en als je /help.html erachter zet kun je nieuws toevoegen aan die site.
Er moet meer kunst en cultuur op en Eveline hier is je usersname en je wachtwoord.
Petra ken ik niet zo goed, maar wat ik gezien en gelezen heb, komt erop neer dat zij van een andere kant werkt. Wat aan de achterkant van het beeld op ons af komt, brengt zij in haar werk als het ware naar voren via haar etsen.
Fanastisch, dat zoiets in één expositie samenkomt en in een wijk als Pendrecht.

Ik ben benieuwd wat dat allemaal oplevert en kan niet wachten om deze expositie te openen. Dat doe ik door deze fles Veuve Amiot kapot te gooien op wat Eveline haar mooiste schilderij noemt in deze expositie. Ik kreeg de fles onlangs op de werkconferentie Opbouwwerk, omdat we met een groepje de wedstrijd innovatieve projecten hadden gewonnen.

Eh ….. kapot gooien, dat zouden ze denk ik in Pendrecht niet kunnen waarderen en zelfs Eveline zou me dat niet in dank afnemen.
Eveline en Frans hij is voor jullie.
Ik ben als opbouwwerker vreselijk dankbaar dat jullie in deze saaie wijk zijn komen wonen en werken en ik ben er ontzettend trots op dat ik de opening van deze expositie mag verrichten

Met Lionel Martijn, de eerste opener van deze galerie, zou ik wil zeggen: Kijk eens rond en koop eens wat.
Ik ga zelf ook iets kleins kopen voor mijn echtgenote, die ook schildert en kunst maakt die ik ook niet altijd begrijp.
Dank u wel!”