Feestje met de boom uit de Melissantstraat

De kou overwinnen dat was de opgave die dinsdagmiddag 12 januari.

Aan alles was gedacht. Gerard Bakx van Bakxevents had zijn busje bij zich met daarin een elektrische kettingzaag, chocalademelk, marshmallows, lamolie, een aggregaat, bamboestokken, afzetlint en touw.

Op het bovenste fotootje wijst Gerard de boom aan:

“Dat is hem. Eerst wat takken eraf en dan zal Ton hem doorzagen”, zei hij. Ton is een buurman van Dorcas Kabutey, die al haar buren had uitgenodigd te komen helpen en er een leuk feestje van te maken. Een aantal staken het hoofd buiten de deur en riepen; “Dorcas, het is veel te koud hoor!” Zij had ook gezien dat sommige van haar buren de uitnodiging nog gewoon in de brievenbus hadden liggen.

Dus waarschijnlijk niet eens wisten wat er ging gebeuren.

Dat mocht allemaal de pret niet drukken. Denzel, Dorcas’ jongste zoon, Ton, zijn vrouw en twee kleinkinderen van hen en een overbuurman waren er wel. Darius de oudste zoon van Dorcas liep al druk te regelen op straat. “Ga jij je vriendjes even halen!”, zeiden tegen hem. Daar had hij helemaal geen hoofd naar. Het was allemaal veel te spannend.

De overbuurman zei zijn dochter te vertegenwoordigen. Die had net een baby gekregen en om nou met een baby naar buiten te komen om een kerstboom om te zagen en op te branden met 4 graden onder nul? Dat doet natuurlijk niemand.

Er werd een stopcontact gezocht om de stekker van de kettingzaag in te stoppen. En Ton maakte vakkundig een inkeping in de stam van de boom. Gerard zorgde er met touwen voor dat de boom slechts één kant op kon vallen. En ja hoor daar ging ie. De kinderen haalden nog even alle ballen en slingers eruit. Wie weet komt er volgend jaar weer een boom en kunnen de ballen er nog een keer in.

En nu met de boom naar Stellenbos. “Stellenbos? Waar is dat?”, vroeg de overbuurman, die net opa geworden was. Het ligt maar een paar straten verder. En twee jaar geleden werd de avontuurlijke speelplek met veel bombarie in gebruik genomen.
Toch zijn er mensen, die niet weten waar je avontuurlijk kun spelen in de Herkingenbuurt.

Het plan was de boom er over de besneeuwde en gladde trottoirs heen te slepen. Dan moet je toch wel met een fikse groep zijn. Dat zou voor deze kleine groep een beetje te zwaar geweest zijn. De boom werd dus op het busje van Gerard gehesen. En op die manier naar Stellenbos getransporteerd. Improviseren is Gerard aan het hart gebakken.

Daar werd de aggregaat opgestart en zaagde Ton de boom aan kleine stukjes. Zo klein dat alles precies in de vuurplaats paste. Met 20 liter lampolie werd de kerstboom in de brand gestoken. Lampolie branden ziet er zeer spectaculair uit. Een enorme steekvlam was dan ook het gevolg. De boom en de takken waren door de kou en de sneeuw flink nat. Een hevige rookwolk trok door de buurt.

Verbazingwekkend dat er geen groot alarm geslagen werd. Het leek immers alsof er iets heftig in de fik stond.

Boven het vuur werden de marshmallows aan bamboestokken gestoken geroosterd. Lekker warme chocolademelk erbij en wie doet ons wat?

Een klein gezelschap en hevige kou, maar toch een gezellig feestje. In de straat moeten de tegels nog even precies op hun plek geworden door de WOP-ploeg en misschien kan de Roteb ervoor zorgen dat de niet helemaal opgebrande takken afgevoerd worden.

In de Melissantstraat hebben ze genoten van hun Opzoomerkerstboom. Er is met de halloweenparty van oktober een mooie start gemaakt om contacten in de straat te leggen en samen de straat gezelliger te maken.

Er zijn onlangs camera’s in de straat opgehangen en die hebben hun nut al bewezen. Zo krijgen de bewoners weer meer vat op de straat en daar ging het met Opzoomeren om.