Goede raad is gratis!

Onder de titel “Aangehouden” schreef sociaal raadsman van Zuidwijk en Pendrecht onderstaande bijdrage aan de wijkkranten van deze wijken.

Buiten het spreekuur werd ik aangesproken door mevrouw P. . Af en toe bezoekt zij mijn spreekuur. Daar was nu klaarblijkelijk geen tijd voor. Een “sploedje” dus.
Haar 17 -jarige zoon zat vast bij de politie! Wat moest zij doen? Op mijn vraag wat er dan aan de hand was, vertelde zij wat ze er van wist.
Ter reparatie van zijn scooter had hij van een bekende van school een onderdeel overgenomen. Dat onderdeel bleek niet de kwaliteiten te hebben die hij ervan verwachtte. Daarop was zoonlief verhaal gaan halen. En dat was enigszins geëscaleerd…. er waren klappen uitgedeeld. Hoe ernstig wist zijn moeder niet, maar ze was al bij de politie geweest en die wilde haar niets vertellen en haar ook niet tot haar zoon toelaten. Kan dat nou zomaar?
Waarschijnlijk is er hier sprake van een strafbaar feit (mishandeling) en dat is de politie nu aan het onderzoeken. Ten behoeve van het onderzoek wordt een verdachte (de zoon) in eerste instantie door een opsporingsambtenaar aangehouden voor verhoor. De politie kan iemand die verdacht is voor 6:00 uur aanhouden voor het verhoor. Als na de 6:00 uur (let op: nachtelijke uren tellen niet mee; dus het kan langer duren dan 6 uur) nog niet duidelijk is hoe de vork in de steel zit, zal de politie overgaan tot de volgende mogelijkheid om een verdachte vast te houden, door inverzekeringstelling te vragen aan de officier van justitie of een hulp-officier van justitie. De verdachte wordt voorgeleid bij de hulp-officier of officier en er wordt gevraagd of de verdachte ten behoeve van het onderzoek nog drie dagen langer “gehouden” mag worden. Meestal is de officier gevoelig voor de argumenten van de politie en mag de verdachte “gehouden” worden. Ten behoeve van deze beslissing van vrijheidsbeneming wordt er echter wel een advocaat bij de zaak betrokken (naar eigen keuze of een advocaat van dienst) die zal proberen om het standpunt van de verdachte te verdedigen om te zorgen dat deze zo spoedig mogelijk weer naar huis kan.
De inverzekeringstelling kan nog verlengd worden met drie dagen (uitsluitend door een OvJ en niet meer door een hulp-OvJ) en als het dan nog steeds noodzakelijk is de verdachte te houden, is de daarop volgende fase die van de voorlopige hechtenis. Voor minderjarigen wordt door de Kinderrechter over dit verzoek beslist. Voor volwassenen door de Rechter.

Uit het verhaal van mevrouw P. begreep ik dat haar zoon nog in de eerste fase van 6:00 uur (aanhouding) was. Ik vertelde haar dan ook dat er helaas niet anders op zat dan naar huis te gaan en af te wachten. Als de politie zou overgaan tot inverzekeringstelling, zou zij zeker vernemen van de advocaat van dienst die daarbij ingeschakeld moet worden. Van deze zou zij (op hoofdlijnen) kunnen vernemen waarom haar zoon nog door de politie vastgehouden wordt en in ieder geval uitleggen op welke wijze zij een pakketje verschoning en leesmateriaal zou kunnen afgeven. Afwachten dus… onder deze omstandigheden geen gemakkelijke opgave.

SRR/AP/07 april 2008.