Indië herrijst met Armando Monsanto en Elly en Ruud Pesik

Op de uitnodiging stond ‘De Masterclass Ïndo in Pendrecht” en ere-doctor van de Pendrecht universiteit Elly Pesik en haar man Ruud verzorgden het verhaal. Armando Monsanto bracht de muziek. Ruud zong soms een lied begeleid door Armando.
Bijvoorbeeld het nummer ‘Nina Bobo’, dat veel mensen kennen van Anneke Grönloh. Een slaapliedje, toepasselijk voor het middagdutje. De masterclass was immers van één tot drie op een heel warme zondagmiddag. Maar in slaap vallen, deed niemand. Nee, de tekst van Nina Bobo was geprint en iedereen werd uitgedaagd mee te zingen.

Elly vertelde welke zaken zij in huis heeft hangen. Er is een speciaal kruisbeeld en een wijwaterbakje en er hangt een spreuk: “Op iedereen die hier binnenkomt rust een zegen”. “Komt er een inbreker inbreken, dan is ook die man gezegend”, aldus Elly Pesik. De keuken werd ook door haar behandeld en Ruud deed voor hoe je groenten fijn maakt. Dat gaat tegenwoordig veel gemakkelijker in de blender, toch?

Mooie songs van Roy Orbison (Blue Bayou en In Dreams) en Elvis Presley One night With You), maar ook nummers van Fats Domino, Engelbert Humperdinck, John Denver, Bob Marley, Blue Diamonds, allemaal op verzoek van Ruud en Elly, aldus Monsanto. Hij weet dat Indische mensen van die muziek houden. Het klopte, want in zo’n kleine ruimte als het Pendrecht Museum werd er zelfs gedanst.
De meeste liedjes kwamen van de geboortegrond van het drietal. Zoals ‘Burung Kakatua’ dat over een oma gaat met nog maar twee tanden in haar mond. Ruud laat dat op één van de foto’s zien. Hij maakte tijdens de uitvoering van het lied ook de andere gebaren, die erbij horen.
Indische mensen weten wat plezier maken is.
Begawan Solo was een ander lied, over de rivier die door Java stroomt. Sarina, het kind uit de dessa, kon natuurlijk niet ontbreken. Zij stampte haar padi tod bras.
Zij is geboren in Salatiga en hij in Soerabaja.en op 30 mei 1967 kregen ze hun Nederlandse paspoort.
Wat zou Pendrecht zijn zonder hen en dat komt allemaal samen in Pendrecht Museum.

Zondag 31 mei weer heel iets anders, dus als je in de gelegenheid bent. Kom gerust.